Варна може да се скоро да се сдобие с алтернатива на метро, което ще обхваща трасето от индустриалната зона на града до курортния комплекс "Златни пясъци".

Предложението за т. нар. "леко метро" е било разгледано на заседание на комисията "Финанси и бюджет", съобщиха от общинския съвет на Варна.

Нарастващият брой автомобили в града, големите задръствания, трудното придвижване с градски и намалената пропускателна способност на голяма част от формираната улична мрежа са сред причините за изграждане на новия проект.

Заложената сумата от 240 000 лв. е предвидена за предпроектни проучвания, определяне на терен за депо и изграждане на бул."Цар Освободител" и изготвяне на техническо задание за избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционен проект - фаза технически проект. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2020 г. като компенсирана програма.

Какво е леко метро?

Това е разновидност на метрополитена. Представлява релсов транспорт извън улицата, разположен предимно по наземни и надземни трасета и се намира на границата между скоростен трамвай и подземен трамвай от една страна и метрото от друга. Може да има малък на брой подземни участъци и станции. Подвижният състав е влаков, а не трамваен.

Трасетата могат да имат много по-стръмни наклони и по-малки радиуси, в сравнение с метрото. Станциите обикновено се изграждат с по-малка дължина: 50-90 метра и по-малка ширина - до 8 метра.

Предложението ще се реализира като част от инфраструктурния обект "Проектиране на реконструкция на бул. "Цар Освободител" в участъка от бул."Васил Левски" до пътен възел Летище, район Младост, район Владислав Варненчик".