Двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай са в разгара на "студена война, която скоро може да се превърне в гореща". Това предупреди милиардерът Джордж Сорос по време на частна вечеря на Световния икономически форум в Давос.

Неговите коментари идват в период, когато инвеститорите са все по-загрижени за сериозен спад на икономиката заради очертаващата се дългогодишна търговска война между САЩ и Китай, която разклаща бизнес и потребителските настроения.

Визирайки решението на Тръмп да обяви Китай за "стратегически" конкурент в края на 2017 г., Сорос смята, че този подход е "твърде опростен", пише CNBC.

Защо стратегията на Тръмп за Китай дава противоположен ефект?

Защо стратегията на Тръмп за Китай дава противоположен ефект?

и как трябва да се постигнат стратегическите цели на САЩ по-ефективно

"Ефективната политика по отношение на Китай не може да бъде сведена до лозунг. Тя трябва да бъде много по-сложна, подробна и практична; и трябва да включва американски икономически отговор на инициативата "Един пояс, един път", съветва милиардерът.

Сорос е известен като голям спонсор на демократите и критик на президента Доналд Тръмп.

"За съжаление президентът Тръмп очевидно следва различен курс: да прави отстъпки на Китай и да обявява победа, докато подновява атаките си срещу съюзници на САЩ. Това може да подкопае политическата цел на САЩ за ограничаване на злоупотребите и излишъците на Китай", твърди инвеститорът.

"Реалността е, че ние сме в Студена война, която заплашва да се превърне в гореща", предупреждава Сорос.

Защо Щатите никога няма да спечелят търговската война с Китай

Защо Щатите никога няма да спечелят търговската война с Китай

Мнението на американски експерт

Търговска война

От няколко месеца Вашингтон и Пекин са в търговска война, като си разменят обвинения и мита.

Очакваше се форумът в Давос, който е първата за годината голяма среща на международните лидери, да осигури платформа и за двете страни да проведат преговори преди крайния срок от 2 март.

Но миналата седмица Белия дом внезапно отмени визитата на делегацията си в Швейцария, изтъквайки продължаващото затваряне на правителството.

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Конфликтът с Вашингтон може да подкрепи развитието й в дългосрочен план, смятат експерти

Следващият кръг от преговорите трябва да се проведе в края на месеца, когато китайският вицепремиер Лиу Хе ще се срещне с официални представители на САЩ във Вашингтон.

Според Сорос сред важните фактори за неразбирателството между САЩ и Китай е неотстъпчивостта на техните лидери. "Ако президентите Си и Тръмп не бяха на власт, би съществувала възможност за по-голямо сътрудничество между двете кибер-суперсили", отбелязва милиардерът.

По думите му Си Дзинпин е "най-опасният" противник на хората, които вярват в отвореното общество.