Експертите отбелязват засилване на емигрантските настроения сред представителите на средното съсловие в Русия. Дали може да се говори за нова миграционна вълна? И ако да, какви са причините за нея?

"Няма съмнение, че това е нова вълна", казва консултантът по миграционните въпроси Сергей Кузнецов. Неотдавна той се е преселил за постоянно във Франция заедно със съпругата си. По професия Сергей е писател, а съпругата му - психолог. Натрупаният от тях опит около преместването им дава идея за нов бизнес - сега те консултират свои съотечественици, решили да напуснат Русия. Създаденият от тях сайт "Куфар. Гара. Накъде?" вече има над 3 000 потребители. А потенциалните клиенти са принудени да чакат на опашка, въпреки че консултацията струва 700 евро.

Новите политически емигранти

Повечето клиенти на Кузнецов са представители на средната класа - висококвалифицирани специалисти, представители на свободни професии, малки и средни бизнесмени. Забележителното е, че всички те са взели решение да напуснат Русия след месец март 2014 година. "Тези хора не искат да заминават. Те емигрират, принудени от политическите събития в страната", казва консултантът пред Дойче веле. Според него, в това е и основната разлика на "новата вълна" в сравнение с предишни такива - новите емигранти се страхуват от неизвестността около бъдещото развитие на Русия.

При това не става дума само за политическите права. Хората са изпълнени с песимизъм по отношение на перспективите за икономическото развитие, състоянието на здравеопазването и образованието. Сергей Кузнецов твърди, че хората изпитват още по-голяма тревога за собственото си бъдеще, тъй като днес възможностите за професионална реализация в Русия са силно ограничени.

Три са основните направления, към които се отправят новите емигранти: на първо място това са страните с традиции в това отношение като Канада, Австралия и САЩ; следват страните от т.нар. "стара Европа", като предпочитанията са към Германия и Франция; на трето място се нараждат страните от Източна Европа с близка славянска култура, успели да въведат основните европейски стандарти. "Независимо от посоката, моите клиенти подбират новото си местожителство много внимателно и трезво. Те не хранят никакви илюзии и съзнават трудностите, с които ще се сблъскат на място", казва Сергей Кузнецов.
На програмистите им е най-лесно

Сред клиентите на Кузнецов няма нито един програмист. Той смята, че софтуерните специалисти нямат нужда от специални консултации, защото имат достатъчно лични връзки и опит, натрупан в хода на работата. Директорката на "Стратегическо управление на човешките ресурси" към висшето училище по мениджмънт Екатерина Варга напълно споделя това становище. "Програмистите и специалистите в естествените науки почти нямат проблеми.

С медиците е доста по-сложно, защото в САЩ и Европа изискванията за придобиване на медицинско образование и получаване на разрешително за работа като лекар се различават съществено от тези в Русия. Но и там се правят изключения", допълва тя. Фелдшерите и медицинските сестри имат големи шансове да си намерят работа в чужбина. Заедно с учителите от средните училища, те спадат към търсените специалисти в много развити западни страни.

Според Екатерина Варга, днешните емигранти вече не се сблъскват с толкова трудности, както от времето след рухването на Съветския съюз, когато културните различия между западните и руското общество все още бяха големи. "Емигрантът от началото на 90-те години попадаше в напълно непозната социална среда и се сблъскваше със сериозни проблеми на адаптация. Сега тези проблеми почти не съществуват", казва тя.

Заради Путин ли бягат?

Програмистката Маргарита Красноселская не се плаши от културните различия. По-скоро се притеснява, дали ще намери добре платена работа и добро образование за децата си. През есента семейството ѝ взело окончателното решение да напусне Русия. Маргарита е продала московското си жилище, превела е пари в европейска банка, напуснала е работа и сега се занимава с уреждането на документите.

"Когато Путин обяви, че в страната имало "национални предатели", усетих заплаха за мен и моето семейство. Ние не сме политически активисти, но не сме сред поклонниците на режима", казва тя. Сега главната ѝ цел е да напусне Русия - без значение в каква посока. "Чакам потвърждение за квалификацията ми от властите в Германия. Ако я одобрят, ще получим "синя карта" и ще заминем за Германия.

Маргарита има и резервен план - да кандидатства за магистърска програма в една от англоезичните страни, което ще ѝ осигури постоянно местожителство там. "Много се вълнуваме. Тревожим се и за нас и за бъдещите ни деца. Но въпреки това гледаме на имиграцията като на нещо ново в живота. Като на едно голямо и интересно приключение", казва тя.