Четиридневната работна седмица може вече да се е наложила на някои места по света, но една държава изглежда не гледа в тази посока. Правителството на Южна Корея преосмисля план, който щеше да повиши горната граница на работните часове до 69 на седмица. Сегашното ограничение е 52 часа. Нагласите за увеличаване на работните часове обаче предизвикаха бурна реакция сред служителите от поколенията на милениалите и поколение Z.

Работната сила в източноазиатската икономика вече е изправена пред едни от най-продължителните работни седмици, що се отнася до работните часове. Страната е класирана на четвърто място след Мексико, Коста Рика и Чили през 2021 г. според ОИСР и се смята, че смъртта от преумора ("gwarosa") убива много хора хора всяка година.

Въпреки това правителството подкрепи плана за увеличаване на горната граница след натиск от страна на бизнес групи, които искат ръст за производителността. Властта обаче се натъкна на гнева на по-младите поколения. Според старши секретарят на президента на Южна Корея Юн Сук Йол правителството ще поеме нова "посока", след като се вслуша в общественото мнение и коментира, че се е ангажирало да защитава правата и интересите на милениалите, поколението Z.

Повишаването на горната граница се смята за начин за справяне с назряващия недостиг на работна ръка, пред който е изправена страната поради по-ниската раждаемост - най-ниската в света и застаряващото население.

Над 81 000 часа от живота си прекарваме в работа. В кои региони в света хората са най-неудовлетворени?

Над 81 000 часа от живота си прекарваме в работа. В кои региони в света хората са най-неудовлетворени?

41% от служителите в световен мащаб признават са изпитвали стрес по време на работа

Едва през 2018 г., поради масовото недоволство страната намали лимита от 68 часа работни часове седмично до сегашните 52 часа - ход, който по онова време получи огромна подкрепа сред управляващите.

Настоящият закон ограничава работната седмица до 40 часа плюс до 12 часа извънреден труд, въпреки че в действителност, според критиците, много работници се оказват да работят по-дълго.

Изчисления на ОИСР показват, че работната сила в страната работи средно 1915 часа през 2021 г., което е много над средното за ОИСР от 1716 часа и средното за Америка от 1767 часа.

Дългите работни часове, високите нива на образование и увеличаването на жените в работната сила се смятаха за част от причините за забележителния икономически растеж на страната след Корейската война през 50-те години на миналия век, когато страната се превърна от бедна икономика в една от най-богатите в света.

Според критиците обаче тъмната страна на тези дълги часове труд може да се види ясно в десетките случаи на смърт от преумора, при които изтощените хора плащат с живота.

Освен случаите на gwarosa страната има и най-висок процент на самоубийства сред развитите страни, според данни на Националната статистическа служба.

През годината преди правителството да намали горната граница на работното време - 2017 г., стотици хора са починали, заради много дългите часове на работа, според правителствени данни. Дори когато лимитът беше намален на 52 часа, случаите на "gwarosa" продължиха.

Междувремнно минлата година редица държави като Белгия, Исландия, Финландия, Германия, Япония и т.н. въведоха или изпробваха четиридневната работна седмица.

Четиридневна работна седмица: Кои държави я въведоха и как върви досега?

Четиридневна работна седмица: Кои държави я въведоха и как върви досега?

Моделът "100:80:100" бавно, но сигурно набира популярност по целия свят