Световната банка подчерта риска от нова световна дългова криза, предупреждавайки за най-голямото натрупване на нов дълг през последните 50 години, пише The Guardian.

В последния си доклад организацията посочва, че от последните четири вълни на натрупване на дълг от 70-те години на миналия век насам, последната е най-голяма, най-бърза и най-обширна.

Световната банка, която предоставя заеми и грантове на развиващите се и нововъзникващи икономики, за да помогне за справяне с бедността, заяви, че финансовата криза все още е мрачна възможност пред света - макар исторически ниските лихви да правят заемите по-лесно обслужваеми.

"Ниските лихви предоставят несигурна защита срещу кризи", заявява Айхан Косе от Световната банка. "Историята на последните вълни на натрупване на дълг показва, че тези вълни имат нещастен край. В крехка среда, по-добрите политики са критично важни за намаляване на рисковете".

Общият дълг на нововъзникващите и развиващите се икономики достига приблизително 170% от брутния вътрешен продукт през 2018 г. - или $55 трлн. - увеличение от 54 процентни пункта от БВП от 2010 г. Китай отговаря за най-голяма част от увеличението - отчасти и заради размера на икономиката си - но задлъжняването е обширно и засяга почти всички страни.

Световната банка посочва, че финансовите проблеми на развиващите се и нововъзникващите икономики е една от заплахите за минималното прогнозирано повишение на световния растеж тази година - от 2,4 процента през 2019 г. до 2,5 процента през 2020 г.

Световната банка повиши прогнозата си за растежа на българската икономика

Световната банка повиши прогнозата си за растежа на българската икономика

Институцията прогнозира минимално повишение за света

Притесненията на Световната банка, че страните може да теглят твърде много заеми произлизат от историята на последните финансови сътресения. Всяка катастрофа е предшествана от натрупване на дълг. Увеличението на задлъжнялостта от 2010 г. е концентрирано в нововъзникващите и развиващи се страни, а не толкова в развитите нации.

В около 80 процента от развиващите се и нововъзникващи икономики общият дълг е по-висок през 2018 г., отколкото е бил през 2010 г. И сега силно задлъжнялите икономики се изправят пред прогнозите за слаб растеж в една крехка световна икономика.