Икономическият растеж по света най-вероятно ще се повиши с ниски темпове през тази и следващата година, спрямо предходната, но възстановяването ще бъде по-умерено от предходните прогнози, гласи доклад на Световната банка, цитиран от Bloomberg.

Експанзията ще достигне 2,5% през тази година, при 2,4% през предходната, благодарение на стабилизацията на някои развиващи се икономики. Ситуацията обаче остава твърде крехка.

"Прогнозираното възстановяване може да бъде по-силно, ако скорошните политики - особено тези, които ще намалят търговското напрежение - доведат до устойчиво намаляване на несигурността", пишат икономистите на банката. "И все пак рисковете доминират, включително този от реескалация на търговското напрежение, от значително свиване на големите икономики и финансови проблеми в развиващите се пазари".

Прогнозата за 2020 г. следва годината с най-слаб растеж от финансовата криза насам. Банката предупреждава, че сценарият за настоящата зависи от подобрението на редица фактори - нещо, което може и да не се осъществи, ако конфликтите на САЩ с Китай и Иран се разпалят.

Прогнозата на Световната банка гласи, че търговията ще запише покачване през тази година. През 2019 г. тя ръстът на обемите падна до посткризисно дъно от 1,9%. Икономистите изчисляват, че през 2020 г. той ще бъде 1,9%, а през 2021 г. - 2,5%.

За САЩ Световната банка повиши прогнозите за растеж минимално до 1,8% и 1,7% за 2020 и 2021 г. след постигната експанзия от 2,3% през 2019 г. Разрешаване на конфликта с Китай би повишил и растежа.

Повечето ревизии за 2020 г. обаче са надолу. За Европа прогнозата бе намалена с 0,4 пр. п. до 1% и 1,3% през следващата година. За Китай бе направена първа прогноза под 6% от 1990 г. - 5,9%, като се очаква през следващите години растежът да продължи да се забавя. Прогнозата за Япония остава без промяна - 0,7%.

Прогнозата за лек растеж на световната икономика се дължи на възстановяване в няколко големи икономики, повечето от които обаче остават крехки. Около 90% от повишението за 2020 г. идва от едва осем държави: Аржентина, Бразилия, Индия, Иран (докладът е подготвен преди ударите на САЩ - бел. ред), Мексико, Русия, Саудитска Арабия и Турция.

За България изчисленията за 2019 г. са повишени с 0,6 пр. п. до 3,6% растеж. Прогнозата за 2020 г. и 2021 г. също са благоприятни, като са увеличени с 0,2 пр. п. и 0,3 пр. п до 3,1% растеж и през двете години.