Световната банка се е ангажирала да помогне на Турция в прилагането на политики за подпомагане на стабилизирането на икономиката, като предстои огласяването на нова програма за подкрепа. Това заяви директорът на организацията в страната, цитиран от Daily Sabah.

"В допълнение към нашата текуща програма в размер на $17 милиарда, през следващите три години очакваме финансова помощ от още $18 милиарда", подчертава Умберто Лопес - директор на Световната банка за Турция.

Тази сума включва директно кредитиране на правителството, както и подкрепа за частния сектор.

Съвместни проекти на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места

Съвместни проекти на Турция и ОАЕ отварят 125 000 нови работни места

По-голямата част ще са в южната ни съседка

Пакетът е с ориентировъчно общо финансиране от около $35 милиарда, когато се вземат предвид всички финансови инструменти и това "отговаря на показания силен ангажимент и по-важното - действията, предприети от администрацията за възстановяване на макроикономическата стабилност", коментира Лопес.

Като похвали цялостното икономическо представяне на Турция през последните две десетилетия, Лопес подчерта, че постоянната инфлация, надцененият обменен курс и фискалният натиск, произтичащ от нуждите от разходи, свързани с опустошителните земетресения през февруари, излагат този опит на риск.

Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) през юни одобри $1,45 милиарда финансова помощ за подпомагане на засегнатите от бедствията райони за възстановяване на общинската инфраструктура и жилищата на хората.

Колкото до спорните местни решения за стабилизиране на турската икономика, Лопес смята, че те са "повече от адекватни".

"Ние вярваме, че затягането на паричната политика, прилагано от централната банка, премахването на изкривяващите финансови регулации и мерките за фискалните приходи за ограничаване на фискалния дефицит, прилагани от Министерството на финансите, са стъпки в правилната посока".

Тази седмица Турция обяви средносрочната икономическа програма на правителството, целяща среден ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,5% в периода 2024-2026 година с основна цел - присъединяване към страните с високи доходи. Според повечето световни икономисти обаче тази цел ще доведе до още по-висока инфлация.

Шоково повишение на основната лихва в Турция

Шоково повишение на основната лихва в Турция

Това е най-високото ниво на основната лихва от 2019 година насам