Данни на Британския консорциум за търговията показват, че сделките на дребно през ноември са регистрирали най-значимото си понижение, откакто организацията изобщо събира данни за тях, т.е. за последните поне 25 години, предаде Zero Hedge. Отчетеният спад е от 4,9% на годишна основа.

Изследването обаче не обхваща пълния месец ноември, а периода от 27 октомври до 23 ноември. Същевременно едни от най-силните дни за търговията - Черният петък и Кибер понеделник се проведоха съответно на 29 ноември и 2 декември.

Защо е лошо да сте потребител във Великобритания в момента

Защо е лошо да сте потребител във Великобритания в момента

Средната годишна лихва по кредитните карти на Острова достигна най-високата си стойност за последните повече от 13 години, а повече от 8 млн. потребители в страната имат проблеми в изплащането на дълговете си

"На първо четене, данните за ноември, според които продажбите се свиват с 4,9%, може да оставят неприятно впечатление у търговците", коментира директорът на търговските проучвания в KPMG за Великобритания Пол Мартин. "Но ако се коригират за по-късното протичане на Черния петък и Кибер понеделник и ако се оценява същия брой търговски обекти като тези, които са били активни през изминалия сезон, продажбите е вероятно да са се увеличили с незначителните 0,4%."

По думите му най-важният въпрос пред потреблението на дребно в момента е дали търсенето може да компенсира за разочароващото представяне на отрасъла през 2019 г. От началото на годината той е отчел ръст на продажбите единствено през януари, април и юли. Подобряването на сектора през тези месеци обаче е по-ниско в сравнение с спадовете, отчетени през останалите.

Електромобилите втора ръка вдигат цената си във Великобритания

Електромобилите втора ръка вдигат цената си във Великобритания

Търсенето на екологични превозни средства изпреварва предлагането

"Наблюдава се продължаващ спад на разходите за хранителни стоки през ноември и не е ясно дали тенденцията ще се обърне покрай наближаващите празници", каза главният изпълнителен директор на IGD Сюзън Барат. "Финансовото доверие на потребителите остава ниско, въпреки че наскоро отчете леко повишение, тъй като фокусът се измести от Брекзит към Коледа."

Според други експерти несигурността около напускането на Европейския съюз ще продължи да оказва натиск върху крайното потребление. "Ако политиците искат да предотвратят сблъсъка на потребителите с увеличаващите се цени и затруднения достъп до стоки и услуги, те трябва да поставят безпрепятственото напускане и елиминирането на възможността от налагане на мита върху вноса на първо място в програмата си", коментира главният изпълнителен директор на Британския консорциум за търговията Хелън Дикинсън.

Евтините жилища от товарни контейнери стигнаха и Великобритания

Евтините жилища от товарни контейнери стигнаха и Великобритания

Там ще може да се живее под наем срещу 300 паунда при средни цени на пазара от 600 паунда