Търговската война на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Китай не успя да постигне основната си цел: да обърне тенденцията на спад на производството в страната, пише The Wall Street Journal.

Тръмп наложи мита на стойност стотици милиарди долари срещу вноса от Поднебесната империя, в опит да намали апетита за китайските стоки. Налозите успяха да намалят търговския дефицит с Китай през 2019 г., но общият търговски дисбаланс на САЩ бе най-големият в историята през същата година и продължи да се изкачва до рекордните $84 млрд. през август т.г. Причината е, че вносителите започнаха да се обръщат към Виетнам, Мексико и други държави. Насред пандемията търговският дефицит с Китай започна да расте отново и вече е на нивата, които Тръмп завари, когато бе избран.

Другата цел - връщане на производството в САЩ - също се провали. Увеличението на работните места в производството започна да се забавя през юли 2018 г., а производството достигна пик през декември същата година.

Администрацията на Тръмп твърди, че митата все пак накараха Пекин да подпише търговска сделка през януари, в която страната обеща да купува повече от САЩ, да увеличи защитата на интелектуалната собственост и да премахне някои регулаторни пречки в търговията със земеделските продукти и във финансовите услуги. Както и да не манипулира валутата си.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър твърди, че митата "са върнали работни места в производството обратно в страната", цитирайки 400 хил. нови позиции от ноември 2016 г. до март 2020 г., когато пандемията принуди заводите да затворят. 75% от цитираното увеличение обаче идва преди налагането на първите мита срещу Китай през юли 2018 г., когато годишният растеж достига пик.

Анализ на Федералния резерв показва, че митата са повишили заетостта в САЩ с 0,3% в индустриите, които имат експозиция към търговията с Китай. В същото време обаче налозите донесоха по-високи разходи за внос на компоненти от Китай, което принуди работодателите да намалят заетостта с 1,1%. Контрамитата, наложени от Пекин, са намалили заетостта във фабриките с още 0,7%.

Китайските износители ще трябва да се обърнат към страната с нарастването на рисковете

Китайските износители ще трябва да се обърнат към страната с нарастването на рисковете

Но задачата няма да е лесна