Търсенето на суров петрол в Индия през миналата година спадна за първи път от повече от 20 години заради пандемията, съобщава Bloomberg, отбелязвайки, че вторият по големина вносител на петрол в Азия се очаква да отчете най-голямото си свиване на БВП от началото на статистиката в началото 1950-те.

Подобно на по-голямата част от света, Индия затвори икономиката си в отговор на първата вълна от инфекции миналата пролет, което доведе до 70% спад в търсенето на суров петрол. Рафинериите намаляват нивата на преработка, а вносът рязко намалява.

Въпреки това азиатската страна остава един от основните глобални двигатели на бъдещото търсене на петрол, заедно със съседния Китай. Всъщност BP миналата година заяви в своята "Прогноза за енергията 2020", че Индия ще бъде източникът на най-голям ръст на търсенето на енергия до 2050 г. Въпреки това, потреблението на суров петрол може да достигне своя връх най-скоро през 2025 г., заяви още компанията.

В момента търсенето на петрол постепенно започва да се покачва: след края на локдауна в Индия бизнесът започва да се отваря, икономиката започва да се увеличава и търсенето на петрол се повишава, включително и заради по-силните продажби на автомобили, тъй като хората вече предпочитат да пътуват с личен транспорт, а не с градския, на фона на продължаващата пандемия.

"Бензинът вече е преминал нивата от преди коронавируса, а дизелът също върви към такова равнище", каза Шрикант Мадхав Вайдя, председател на India Oil Corp пред Oilprice. "Празничният сезон ще даде допълнителен тласък на търсенето."

До ноември Индия отново се превърна в един от най-бързо развиващите се пазари на горива. Рафинериите, управлявани от Indian Oil Corp., повишиха процента на преработка до 100% в отговор на това. Същото важи и за другите рафинерии.

Миналият месец потреблението на бензин в Индия се е увеличило с 9,3% на годишна база, съобщава Bloomberg, въпреки че търсенето на дизелово гориво е по-ниско, отколкото година по-рано. Общият разход на гориво за месеца е с 1,8 процента по-нисък от този през декември 2019 г., но най-високият от февруари, отбелязва още докладът.