Търсенето на петрол се повиши с 3 милиона барела на ден (bpd) през март на месечна база и да достигна най-високото ниво в историята. Това се случва заради нарастващото търсене в Китай и Съединените щати, показват данни от Joint Organizations Data Initiative (JODI), цитирани от Oilprice.

Общото търсене в Китай е скочило с 1,6 милиона барела на ден на месечна база до 16,79 милиона барела на ден, показват данните на JODI. Вносът на суров петрол в Китай e скочил с 1,37 милиона барела на ден до 12,35 милиона барела на ден, според данните.

Търсенето в Съединените щати също се повиши до 21,7 милиона барела на ден, което е увеличение с 1,77 милиона барела на ден спрямо предходния месец. За сметка на това обаче производството на суров петрол в САЩ е намаляло с 257 000 барела на ден до 12,22 милиона барела на ден през март.

Световното търсене на петрол достигна рекорд, но производството в глобален мащаб падна с 500 000 барела на ден, заради спадове в САЩ, Китай, Ангола, Канада и Обединеното кралство, според данните на JODI.

Запасите в световен мащаб също намаляха. Глобалните запаси от рафинирани продукти са намалели с 39,6 милиона барела през март, докато а тези от суров петрол са паднали със 700 000 барела. Общите запаси от суров петрол и продукти остават с 336 милиона барела под средното за пет години.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), заради рекордно високо потребление на петрол в Китай през март, глобалното търсене на петрол за 2023 г. ще се повиши. Търсенето на петрол в света се очаква да нарасне с 2,2 милиона барела на ден тази година до рекордните 102 милиона барела на ден.