Вчера, в резултат на човешка грешка, в склад близо до пристанището на Бейрут се взривиха почти 3 хил. тона амониев нитрат, складиран там през последните седем години. Мощността на експлозията се равнява на една пета от силата на атомната бомба, пусната над Хирошима през Втората световна война, предаде Zero Hedge.

Оценката на щетите показва, че в радиус от над километър и половина има унищожени сгради и пострадали хора. До момента броят на жертвите е около 100 души, а ранените са над 4 хил. Щетите върху имуществото обаче обхващат радиус от 10 километра, т.е. около половината ливанска столица.

Вероятно те щяха да са още по-тежки, ако непосредствено до взривилия се склад нямаше силози за зърно (чиито останки се виждат на снимката), които са спрели част от ударната вълна. Цената за това обаче е висока - цялото зърно, съхранявано в тях, е унищожено, което означава, че към сериозните финансови проблеми на града вероятно ще се добави още по-високото покачване на цените на хранителните продукти.

Трагедията в Бейрут - поредният ужас за безсилната икономика на Ливан

Трагедията в Бейрут - поредният ужас за безсилната икономика на Ливан

Страната се бори с безпрецедентна икономическа криза и Covid-19

Все пак експлозията не е успяла да засегне международното летище в Бейрут, което попада непосредствено извън обсега на разрушенията. По оценка на губернатора на Ливан, трагедията е оставила около 300 хил. души, "а може би и повече", без дом.

Неговата оценка на око е, че опустошените имоти са на стойност от между 3 и 5 млрд. долара. Но загубите за града и жителите му ще са значително повече от цената на засегнатото недвижимо имущество.

Причината за това е, че цялото пристанище, чието ръководство беше арестувано докато тече разследването на случая, е унищожено. Това отрязва най-важния канал за доставка на стоки до Бейрут и до Ливан като цяло и означава, че вероятно жителите на страната ще бъдат изправени пред някои дефицити, респективно пред увеличаване на цените на стоките.

Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

Все повече хора в страната се обръщат към криптовалутите като източник на финансова свобода и относително по-стабилна покупателна способност

То ще дойде на фона на сриващата се и без това покупателна способност на местната валута, след като Ливан се намира в най-тежката финансова криза в историята си. Само през юли стойността на ливанския паунд се срина с 50% в рамките на 10 дни, а днес един паунд се търгува срещу 0,00066 щатски долара.

Тя се разрази още през миналата година, причинена от погрешните политики на правителството, и доведе до масови протести, които не са стихнали и до днес, затваряне на банки, поставяне на ограничения върху сумите, които могат да се изтеглят от банковите сметки, и до отлив на население на страната.

В Ливан разрешиха отглеждането на канабис като противокризисна мярка

В Ливан разрешиха отглеждането на канабис като противокризисна мярка

Страната е в най-тежката си рецесия от половин век насам