Цената на газа в Европа достигнаха нов исторически връх, надхвърляйки за първи път до неотдавна немислимите 1200 щатски долара за хиляда кубически метра. Това показват данни за търговия на ICE Futures. Цената днес върви към $1250, което е със 7,6% над прогнозата вчера - 4 октомври. На този фон операторът на противоречивия газопровод "Северен поток 2", преминаващ от Русия до Германия и смятан от някои западни страни за "геополитическо оръжие", започна да пълни тръбите с газ. А цената на акциите на "Газпром" достигна до рекордните над 382 рубли.

Остава наистина съвсем малко време докато газопроводът бъде въведен в експлоатация. Според редица енергийни експерти Русия ликува, защото Европа се намира в енергийна криза с все по-малко наличие на природен газ и с рекордно покачване на цените на енергията. А от това Москва почти със сигурност ще спечели.

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

В Европа може да се стигне до енергийна криза по вина на Вашингтон

"Процедурата за вкарване на газ за първата част на "Северен поток 2" започна", се казва в изявление на Nord Stream 2 AG. Какво означава това? Картите вече са поставени на масата и Европа много скоро трябва да реши какво да прави.

"Северен поток 2" от години разделя европейските държави и повишава напрежението между Русия, ЕС и САЩ

Газопроводът отклонява доставките от съществуващ маршрут през Украйна и се очаква да лиши страната от приблизително 1 милиард евро годишно заради транзитни такси от Русия. Украйна е в конфликт с Русия след анексирането на Крим от Москва през 2014-а година и неколкократно предупреждава Европа, че "Северен поток 2" може да бъде използван от Москва за упражняване на натиск. Русия категорично отрича подобни твърдения. Когато през септември руския гигант "Газпром" обяви, че строителството е завършено, Киев обеща да продължи да лобира срещу проекта "дори след пускането на газа".

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

Цената на газа в Европа отново се доближава до психологическата граница от 1000 долара

От своя страна Америка някак неохотно заяви, че ще санкционира Москва, ако газопроводът наистина се използва като геополитическо оръжие. За момента обаче Русия не изглежда прекалено разтревожена. Напротив, официалната руска версия по въпроса е, че новият газопровод ще помогне за борбата на Европа с покачващите се цени на газа.

"Северен поток 2" ще може да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно за Стария континент, увеличавайки достъпа на Европа до сравнително евтин природен газ в момент на спадане на вътрешното производство. Германия, която е и най-голямата икономика на Европа, внася около 40% от газа си от Русия. И Берлин вярва, че тръбопроводът има роля за енергийния преход на страната.

Към момента енергийната криза е толкова тежка, че четири по-малки британски компании вече подадоха молба за фалит. Десетки други в цяла Европа са на косъм от банкрут. 

Какво ще спечели Русия от рекордните цени на газа и петрола

Какво ще спечели Русия от рекордните цени на газа и петрола

Очакват се безпрецедентни приходи в руския бюджет