Цените на петрола в петък слабо се понижават, но се очертава да завършат поредната седмица на покачване.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $63,79 за барел, което е с $0,08 под нивото от закриването на търговията вчера. В четвъртък цената на тези контракти се понижи с $0,3 (0,19%), до $63,87 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,17 - до $57,94 за барел.

От понеделник насам Brent поскъпна с 0,4% и може да завърши на плюс четвърта седмица поред. Цена WTI също нараства за периода с 0,4% с и с около 7% от началото на ноември.

Въпреки новото напрежение между Вашингтон и Пекин заради Хонконг, президентът Тръмп даде да се разбере че не би искал отношенията с Китай да се отклонят от сегашния курс на търсене на приемливо търговско споразумение в последно време. Това дава надежда на трейдърите за сключване на сделка в близко бъдеще, което да може положително влияние върху световната икономика и съответно върху търсенето на суровината.

Експертите очакват на срещата във Виена в началото на декември участниците в ОПЕК+ да продължат срока на действие на приетите вече ограничения върху добива.