Вижда се, че през последните месеци инфлацията намалява, но това не означава намаляване на цените. Това означава увеличаване на цените, но с по-ниски темпове. Ситуацията все още е тежка. За това предупреди икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пред БиТиВи във връзка с данните за забавянето на инфлацията през месец март.

По думите ѝ цената на ресурсите се увеличава поради затруднения достъп до тях. Има компании, които напускат България заради увеличаване на цените на енергоресурсите, което няма как да не се отрази върху икономиката на държавата, изтъкна Григорова.

Според нея държавата не се е намесила адекватно за намаляване на цените. Има увеличаване на цените дори над нивата, които са обосновани от високия ръст на енергоносителите, каза тя. Ваня Григорова добави, че, ако таванът на надценката се направи по най-ефективния начин, на теория би могло мярката да е работеща. Политиците продължават да дават празни обещания, разкритикува икономистът.

Григорова смята, че има шансове за редовно правителство, което да задържи инфлацията до следващите предсрочни парламентарни избори. Изготвят се програми, след като не само народните представителите - това показва, че председателят на Народното събрание определя кои закони да бъдат приети. Това означава, че ще се блокират всички други закони, които не са внесени от депутати, посочи тя.

В студиото на БиТиВи присъства и председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, който заяви, че бизнесът има нужда от спокойствие и от предвидимост. Той е скептичен, че може да се състави редовно правителство, заради различията между двете коалиции - ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ.

С каква надценка големите супермаркети и малките магазини ни продават основни храни?

С каква надценка големите супермаркети и малките магазини ни продават основни храни?

Ето къде в търговската мрежа надценката на яйцата достига 32%

Той посочи, че икономическата криза е тръгнала още от ковид пандемията, като ресторантьорите нямали никакво време за възстановяване и влезли в други кризи. Алибегов се оплака, че ресторантьорите са били без компенсация за газа, за тока и за бензина. Всеки бранш е готов да бутне цените надолу, но трябва да има правителство, за да може цените отново да тръгнат към нас обратно и ние да дадем назад, коментира Алибегов, който не увери еднозначно, че в ресторантите ще е по-евтино.

Това, което е видимо и което НАП заключва е, че държавата не е ощетена от намалената ставка на ДДС, а точно обратното, каза още Ричард Алибегов.