Турция изпитва воден стрес и ако не се вземат необходимите предпазни мерки, страната може да стане бедна на вода до 2030 г., заяви министърът на земеделието и горите Вахит Киришчи, предава Hurriyet Daily news.

Проблемът с водата е критичен въпрос за Турция, както и за други страни по света, подчерта Кириши на встъпителната среща на "Стратегия и план за действие за борба със сушата в селското стопанство на Турция" за периода 2023-2027 г.

Припомняйки, че Турция се намира в полусухо място в средиземноморския регион, Киришчи посочи, че страната използва 58 милиарда кубически метра вода.

"От тези 58 милиарда кубически метра използваме 75-76 процента за земеделско напояване, 11-12 процента за питейни цели и 10 процента за промишлени цели", обясни той.

Според него страната вече изпитва воден стрес, въпреки че засега не се счита за бедна на вода, Киришчи посочи, че основните причини за този проблем са скоростта на нарастване на населението и навиците за използване на вода.

Най-тежката суша в Европа застрашава доставките на зехтин в света

Най-тежката суша в Европа застрашава доставките на зехтин в света

Жегата и липсата на валежи това лято са довели почти две трети от плодородната земя в ЕС до условия на суша

"Като се има предвид населението и процеса на индустриализация, дори и да сме в категорията на страните под воден стрес с 1323 литра [на глава от населението] към днешна дата, това количество ще намалее до 750 литра през 2030 г., така че ще се превърнем в бедна на вода страна," Кириши обясни.

Не е възможно процесът да се върне назад, след като Турция е включена в категорията на водно бедните страни, добави министърът.

"След като този процес приключи, вече не можем да се върнем към добрите стари времена, които желаехме. Най-важното нещо, което трябва да направим, е да забавим този процес и да минимизираме последиците от него, доколкото е възможно."

Подчертавайки, че осъзнаването на проблема с водата и селскостопанската суша все още не е напълно възприето, Киришчи каза, че сушата е проблем, който трябва незабавно да се вземе на сериозно.

"Сушата е проблем, който трябва да приемем. Минимизирането на това изисква някои мерки, които трябва да приложим, без да губим време", обясни Киришчи.

Пожари, суша, наводнения: Как промяната на климата влияе на хранително-вкусовия сектор?

Пожари, суша, наводнения: Как промяната на климата влияе на хранително-вкусовия сектор?

Световната метеорологична организация изчислява, че природните бедствия са причинили загуби в размер на 2 трилиона щатски долара в световен мащаб през последните 50 години

Основната цел в борбата срещу сушата е да се повиши обществената осведоменост, да се включат всички заинтересовани страни в процеса, да се вземе предвид управлението на търсенето и предлагането, да се вземат всички необходими мерки и да се намалят последиците от сушата чрез прилагане на ефективна програма за борба със сушата, заяви още той.