В понеделник 16 април, въоръжен студент на име Чо Син Хи на 23 години застреля 32 души във Вирджинския технически университет в град Блексбърг. Типично в духа на модерния свят, някои е успял да снима с камерата на мобилния си телефон случващото се. Разтърсващото видео не успява да покаже цялата касапница, но звука е уловил ужаса от класните стаи. Чуват се един след друг изстрели от пистолет и сподавени крясъци на нищо неподозиращите студенти.

Според описанието на някои от тях, мъжът е бил млад и с азиатски черти, като е стрелял с полуавтоматични пистолети с адски много муниции. В края на видеото убиецът е мъртъв, най-вероятно прострелян от собствената си ръка.

Това беше най-смъртоносната престрелка в университет в американската история. През 1999 г. двама гимназисти проникнаха въоръжени в училище в Колорадо и успяха да убият 13 свои съученици преди да посегнат на живота си. Тогава беше разпален обществен дебат за буйствата в училищата, телевизията и как тя влия на младите. Досега най-известната стрелба в университет беше тази на Чарлз Уитман, който успя да застреля 16 души с пушка снабдена с оптически мерник в Тексаския университет през 1966 г. Той е имал мозъчен тумор, който най-вероятно е повлиял на действията му.

До момента никой не знае точно какво е накарало младият мъж да избие по такъв жесток начин 32 души в тихото университетско градче във Вирджиния вчера. Със сигурност обаче ще има взаимни обвинения между институциите, за това кой е виновен за случилото се. В 7:15 сутринта, някои е влязъл в студентските общежития и е успял да простреля няколко души, като е убил поне един. Полицията веднага е пристигнала на местопрестъплението, а останалите студенти са се събудили от стрелбата и сирените.

По-жестоката част от престъплението се е случила цели два часа по-късно в друга сграда пълна с класни стаи. Полицията в момента се опитва да разбере къде се е крил стрелецът през тези два часа. Родителите и учителите пък задават въпроси защо при положение, че убиецът е бил на свобода, университетът не е бил евакуиран веднага? Учебното заведение е било затворено, едва след втората касапница, а студентите са били накарани да се заключат в стаите си, да не се доближават до прозорците и да не излизат до второ нареждане.

Както обикновено след подобнa стрелба в САЩ, всички в страната, а и по света обвиняват либералния закон за придобиване на огнестрелно оръжие. Истината, е че законът за носенето и употребата на оръжие е различен в отделните щати. В южните щати, какъвто е и Вирджиния, традиционно законът е най-либерален. Там всеки, който желае да си закупи оръжие може да го направи без да му е нужно разрешително или преминат успешно тренировъчен курс.

Все пак да не забравяме, че подобни кървави инциденти са се случвали и в държави с много по-стриктни закони отнасящи се до оръжията. Дънблейн, Шотландия през 1996 г., както и в Ерфурт, Германия през 2002 г. бяха център на такива събития, но там те бяха моментално последвани от затягане на режима за носене на оръжие. Именно страна като САЩ, която се притеснява от международния тероризъм, трябва незабавно да преразгледа вътрешните си закони и да прекрати веднъж завинаги свободното посегателство на човешкия живот или поне да затрудни максимално това. Защото с автоматичен пистолет, който всеки свободно може да си закупи, това става като детска игра.