Икономистите на UniCredit намалиха прогнозата си за растежа на българската икономика през 2021 г. до 4,1 процента, от 4,4 процента три месеца по-рано. Основните причини са три, посочват те: ниският процент ваксинирани, политическата нестабилност и забавянето на Плана за възстановяване и развитие.

Прогнозата за 2022 г. също бе намалена до 3,9 процента.

Как отделните фактори оказват влияние? Кристофор Павлов, главен икономист на UniCredit за България, посочва, че ваксинационната компания не е довела до желаните резултати и не може да се очаква в страната ни да бъде достигнат колективен имунитет. "Въпреки меките ограничителни мерки и хлабавия контрол по спазването им, четвъртата вълна ще има своето негативно отражение върху икономиката. Чуждестранни туристи тази зима ще бъдат по-малко от това, което можеше да се очаква при успех на ваксинационната кампания, тъй като желаещите да пътуват в страна със завишени здравни рискове ще са по-малко.

Потреблението ще бъде засегнато, тъй като хората вероятно ще продължат да са предпазливив поведението си и ще поддържат някаква форма на доброволно физическо дистанциране, докато четвъртата вълна не започне да отшумява в някакъв момент по-късно през годината", коментира Павлов.

По думите му, държавата ще трябва да осигури допълнителна фискална подкрепа на домакинствата и бизнесите пострадали от негативното влияние на четвъртата вълна на пандемията, което ще доведе до увеличение на бюджетния дефицит.

Вторият фактор касае публичните инвестиции. "По подобие на това, което се случи през 2013 г., служебното правителство спря работата по някои от големите инфраструктурни проекти, започнати от ГЕРБ. Това обърна позитивната тенденция на ръст в публичните инвестиции от последните няколко години, свивайки ги до очаквани 3.5% от БВП през 2021 г. Ако тази прогноза се материализира, публичните инвестиции тази година ще-бъдат по-ниски както от тези през миналата година (4.3% от БВП), така и от заложената в бюджета за 2021 г. цел от 4.8% от БВП. Това са лоши новини за растежа през 2021 г., а може би и за

2022 г., освен ако новото правителство не рестартира спешно тези проекти, веднага след като бъде сформирано през декември", смятат от UniCredit.

Третият фактор е свързан с европейските пари. Служебният кабинет все още не е внесъл Националния план за възстановяване и устойчивост, което означава, че чаканият положителен ефект от финансирането няма да се материализира.Според анализа на UniCedit инфлацията в края на тази година ще е 4.5% под действие на няколко фактора, които действат едновременно. Тя обаче ще отшуми в края на следващата година, когато нивата и ще са наполовина - 2.1% в края на периода.