Канадската икономика излезе от рецесия през третото тримесечие на годината, след като износът се покачи, показват официалните данни, цитирани от BВС. БВП нарасна на годишна база с 2,3% спрямо година по-рано. По-високите потребителски разходи и по-оживеният жилищен пазар също допринесоха за растежа.

В сряда Централната банка на Канада ще реши нивото на лихвените проценти. Тази година банката намали процентите два пъти до 0,5 на сто.

Износът е бил с близо 10% по-висок през третото тримесечие в сравнение с миналата година, воден от търсенето на моторни превозни средства. Износът на петрол също е отбелязал по-високо ниво.

Предишните данни сочеха, че БВП се е свил на годишна база с 0,5% в периода между април и юни. През първото тримесечие бе отчетено намаление от 0,8 на сто, което означава, че канадската икономика отбеляза две поредни тримесечия на негативен растеж – обичайното определение за рецесия.

За разлика от Канада, една друга държава затъва още по-дълбоко в рецесия. Икономиката на Бразилия се е свила с 1,7 процента за периода юли-септември в сравнение с второто тримесечие на годината. Това задълбочава най-лошата рецесия в страната от 25 години.

Икономиката е с 4,5% по-малка спрямо година по-рано.

Бразилският президент Дилма Русеф се опитваше да намали разходите и да увеличи данъците, но този нов спад на икономическата активност ще затрудни последното. Освен това правителството ѝ е замесено в мащабен корупционен скандал.

Икономическият срив до голяма степен се дължи на спад в инвестициите, които са се понижили с 15% спрямо година по-рано. Активността пада в продължение на девет поредни четиримесечия.

Безработицата е на най-високо ниво от шест години, а инфлацията е 10 на сто, което означава, че разходите на домакинствата биват изстисквани.

Кредитният рейтинг на Бразилия бе понижен до категория „боклук”, което означава, че повечето от най-големите инвеститори в света не могат да заемат пари на страната.