При наличие на 4 рафинерии в страната и 40% внос на горива тезата за монопол и господстващо положение, в т.ч. и на "Лукойл Нефтохим Бургас" е несъстоятелна. Това заяви днес Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България"

От асоциацията дойдоха на заседанието на временната анкетна комисия за картела на горивата и призоваха депутатите да се възползват от техния опит в сферата.

Златев изтъкна още, че асоциацията, която обединява по-големите бензиностанции у нас, осигурява 150 000 работни места.

Председателят на БПГА обясни още, че у нас се зарежда основно дизел, следва употребата на пропан бутан и на трето място е бензинът.

По думите му 60% от горивата идват от вътрешни рафинерии. 40% е вносното гориво. 4 са нефтените рафинерии у нас - в Бургас, Русе, Раковски и Плевен.

Приходите от горива за миналата година е над 2 милиарда лева, стана ясно още от презентацията му. Постъплението от ДДС от горивата и смазочни материали през 2015 е 203 милиона лева. Според МФ укритият акциз е 1 милиард лева. В същото време данните показват: 1,2 милиарда лева акциз е внесъл "Лукойл" или 57% от внесения акциз миналата година. Всеки втори внесен литър е без заплатен акциз, този извод направи Златев от данните, представени пред депутатите.

Рязко се увеличавал сивият сектор, сочи анализът на асоциацията. Всеки трети литър газьол е без заплатени данъци, предупреди той. Над 31 милиарда лева от 2000 до 2016 година е внесъл Лукойл в хазната.

Как се образува цената на горивата - 50% е от акциз и ДДС, 34% нефт, 8% логистика, 7% операционни разходи и само 1% от цената на горивата е печалбата.

За евтиния бензин на Веселин Марешки Валентин Златев прогнозира, че няма параметър, който да позволи такова намаление. Плащат ли се всички акцизи и ДДС върху горивата, които той продава? Защитила ли е държавата своя интерес, зададе въпроси Златев.

Няма завършена проверка на Марешки, стана ясно още от анализа газовата и петролна асоциация. Той смята, че върху варненския бизнесмен се полага огромен "тежък политически чадър". Къде е върховенството на закона, недоумява Златев.

Ние сме на предпоследно място по цени, похвали ни Валентин Златев. Той е категоричен, че картел няма. А цените са близки, защото са еднакви котировките на суровия петрол, ползва се еднакво гориво по едни и същи стандарти. Влагат се едни и същи био компоненти с една и съща цена. Различните фирми плащат едни и същи данъци на държавата. Затова и цените са еднакви. Нямало от къде да дойде различната цена, както обясни Валентин Златев.

Според него се оказва политически натиск върху КЗК да излезе със становище за наличие на картел между някои фирми. Над 50 коментара на политици за наличието на картел са констатирали от асоциацията. От там искат върховенство на закона и искат отделен закон за пазара на горива и участниците в него.