Министерството на финансите в Съединените американски щати обмисля ново данъчно облекчение, което ще бъде насочено главено към богатите американци, чрез промяна, която няма да се нуждае от одобрението на Конгреса, пише Wasington Post.

Промяната, която се обмисля, е дали да се позволи доходите от инвестиции, познати като капиталова печалба, да бъдат коригирани с инфлацията, като така част от печалбата няма да бъде таксувана.

Идеята отдавна е защитавана от главния икономически съветник Лари Къдлоу. Изданието коментира, че промените в данъците обикновено се правят в Конгреса, а не в изпълнителната власт, което би отворило възможност за оспорването им пред съда.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви пред New York Times, че все още не е взето решение, а самият той не посочи дали подкрепя подобна промяна, нито дали смята, че тя ще бъде законна, ако бъде извършена от изпълнителната власт.

През миналата година републиканците одобриха данъчна реформа, която намали ставките за всички групи, но най-вече за най-богатите. Въпреки нарастващите притеснения заради растящия федерален дефицит, Тръмп заяви по-рано тази година, че Конгресът ще се опита да осъществи ново намаление.

Дефицитът в бюджета на най-голямата икономика достига $1 трилион догодина

Дефицитът в бюджета на най-голямата икономика достига $1 трилион догодина

По-рано от предвиденото

Капиталовата печалба представлява дохода, който инвеститор получава от инвестицията си след време. Например: ако той закупи акции за $100 000 и по-късно ги продаде за $110 000, печалбата е $10 000. Върху нея се заплаща данък. Първоначалната стойност на покупката се определя като "цена" на инвестицията, а печалбата се определя на тази база.

Ако първоначалната "цена" бъде коригирана с инфлацията, тя ще бъде по-висока (при наличието на инфлация за дадения период, разбира се), като така инвеститорът накрая ще плати данък върху по-малка част от разликата.

Републиканците отдавна настояват за намаляването на данъка върху капиталовата печалба, като смятат, че това ще окуражи инвеститорите да продават акции и да преместят парите си към нови инвестиции, помагайки на повече компании да растат.

Изследвания показват, че най-богатите 5 процента от домакинствата държават около две трети от всичките инвестиции в акции и взаимни фондове, което ги поставя в позиция да спечелят повече от подобна промяна. Това е и причината промените да се били спирани от Конгреса.