Кармен Рохас е била една от щастливите венецуелци, които са живели, благодарение на ежемесечната помощ, която получава от роднини от чужбина. Със $150 от двата ѝ сина, тя е имала средства за цял месец. Днес ще бъде пълно щастие, ако ѝ стигнат за седмица, пише Bloomberg.

"Прищявки" като вечеря навън или кино отдавна вече са забравени. 65-годишната жена се е отказала и от месото и яде предимно арепа - ястие от царевично брашно и кашкавал, както и боб и леща. "Преди две години живеех като кралица. Днес почти не напускам къщата", казва тя.

Инфлацията във Венецуела, която потопи страната в дълбока бедност през последните години, вече достига и до хората, които разчитаха на пари от чужбина. Някога тези средства бяха достатъчни - и дори оставаха - но сега почти не покриват основните нужди.

Венецуела е толкова бедна, че престъпниците вече пестят патроните

Венецуела е толкова бедна, че престъпниците вече пестят патроните

Престъпността в страната намалява, защото няма какво да се краде, разказва The Wall Street Journal

Защо? Защото правителството въведе строги мерки в опит да стабилизира обменния курс и да запази боливара сравнително стабилен срещу долара, докато в същото време потребителските цени в Каракас растат. Една чаша кафе, която струваше еквивалента на $0,51 през януари, до края на юни вече бе $1,02.

"Проблемът на тези, които разчитат на пари от чужбина е, че тъй като инфлацията се покачва по-бързо от обезценката, парите купуват все по-малко и по-малко", казва Асдрубал Оливерос, директор на Ecoanalitica.

Венецуелците все повече и повече разчитаха на долари от чужбина заради срива на икономическата система на страната. Почти една трета от семействата в страната преживяват благодарение на пратени от чужбина страни, показват данни на социологическата компания Datanalisis. През 2017 г. техният дял бе 5,2 процента.

Хиперинфлацията и недостига на основни продукти, включително храна и лекарства, накараха 4 милиона души да напуснат страната, показат последните данни на Организацията на обединените нации. Много от тях пращат пари на останалите във Венецуела членове на семействата им.

Венецуела публикува икономически данни за първи път от 2015

Венецуела публикува икономически данни за първи път от 2015

Икономиката на страната се е свила с 19,2 процента през първите 9 месеца на миналата година

Но стойността на тези средства се срива. Между юни 2018 г. и юни 2019 г. цената на живота в долари се увеличава с 545 процента, казва Оливерос.

Като резултат, животът във Венецуела днес може да е по-скъп от този в САЩ. Буркан фъстъчено масло струва $5 в САЩ и $15 във Венецуела.

Решението на властта да принтира боливари, за да финансира огромния бюджетен дефицит, подхрани 6-цифрена инфлация и унищожи местната валута. Опитите за съживяването ѝ чрез премахване на нули се провали неколкократно.

В опит да задържи инфлацията, централната банка наложи драконовски мерки за резерви, които практически накараха банките да заключват всичките си боливари. Това предизвика недостиг на боливари и накара венецуелците да разчитат все повече на долари. За първи път от много време насам официалният обменен курс и този на черния пазар съвпаднаха и се задържаха стабилни след години на срив.

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Въпреки санкциите, режимът в Каракас продължава да продава злато

Тази политика изглежда работи, но задушава още повече икономиката. Годишната инфлация падна до 34 900% от 224 900% към края на миналата година.

В страна, в която заплатите могат да бъдат и едва $4 на месец, доларите са изключително важни. Средният размер на средства, които семействата получават от чужбина, почти се удвоява до $110 на месец през миналата година. Общият им размер може да достигне $3 милиарда тази година.

Но те не стигат. Средната цена за кошница от стоки, нужна на едно семейство, е около $200 през юни, като тя не включва режийни разходи, лекарства и други. "Когато трябва да си купя лекарство, пиша на синовете ми и на всички роднини в чужбина, защото просто не мога да си го позволя", казва Рохас.

Опасявайки се от санкции, Венецуела иска да изостави SWIFT и да мине на руската платежна система

Опасявайки се от санкции, Венецуела иска да изостави SWIFT и да мине на руската платежна система

Двете централни банки водят разговори