Великобритания ще се опита да сключи споразумение за свободна търговия с Китай след Brexit. Лондон смята, че може да се възползва от нарастващите потребители от средната класа и бързо разрастващия се сектор на услугите във втората по големина икономика в света.

"Китай е страна, с която искаме да сключим търговска сделка", заяви премиерът Тереза Май на път към Ухан - университетски град, където тя ще обяви образователни сделки на стойност 500 млн. паунда.

"Mисля, че междувременно можем да направим повече ... по отношение на възможните бариери пред търговията и отварянето на пазарите, за да се гарантира, че британските предприятия са в състояние да осъществят добра търговия в Китай", добави тя.

Едва 3.1% от британския износ през 2016 г. е насочен към Китай в сравнение с 43% за Европейския съюз.

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

Експерти: Великобритания губи при всички сценарии за Brexit

При всяко положение растежът на икономиката ще пострада

Пекин и Лондон имат желание за търговско партньорство, но официалните разговори не могат да започнат, преди Обединеното кралство официално да напусне ЕС през следващата година.

Великобритания показа на китайските компании, че е напълно отворена за бизнес, които вече инвестират в ядрената енергетика на Острова, а британски фирми като Rolls Royce спечелиха големи поръчки от Пекин за доставка на артикули като самолетни двигатели.

Обединеното кралство беше първата западна държава, която се присъедини към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, а финансовият министър Филип Хамънд участва на срещата на върха в Пекин, посветена на инициативата "Един пояс, един път", чиято цел е чрез огромни инвестиции да създаде Новият път на коприната.

Мей и китайските държавни ръководители потвърдиха ангажимента си за "златна ера" в отношенията помежду си. Британският премиер вижда огромен потенциал в Новия път на коприната, но смята, че проектът трябва да бъде осъществен по правилен начин. Китайски стоки вече пътуват до Лондон по релсите.

"Бих искала да видя гаранции, че ще имаме прозрачност и спазване на международните стандарти и ще обсъдя това с моите китайски събеседници", посочи тя.

Мей ще повдигне въпроса за бъдещето на Хонконг пред китайския президент Си Цзинпин, подчертавайки ангажимента на Великобритания към правилото "една страна, две системи" спрямо бившата британска колония.

Бившият губернатор на специалния административен район Крис Патън изпрати писмо до Мей в началото на седмицата, в което я предупреди за "нарастващите заплахи за основните свободи, правата на човека и автономията" на територията.

"Вярваме, че бъдещето на Хонконг на принципа една страна, две системи е важно. Ние сме ангажирани с това", каза Мей. Тя припомни, че и преди е обсъждала въпроса със Си Цзинпин и ще продължи да го прави.