Поредният скок в цените на готварското олио увеличава опасенията, че цените на храните в световен мащаб се отправят към рекордни стойности. Сушата ограничава производството в Южна Америка, а недостигът на работна ръка спира производството в Малайзия и Индонезия. Износът също е ограничен, за сметка на вътрешни доставки, пише Bloomberg.

Палмовото масло e най-консумираното олио, което се използва за готвене в света. Цената му достигна нов рекорд с началото на седмицата, заради ограниченията в доставките от най-големите производители в Индонезия и хроничния недостиг на работници в Малайзия.

Разходите за храна се покачиха до почти рекордни нива през януари според последните данни на ООН. Това се дължи на по-скъпите растителни масла и млечни продукти. Последното увеличение на цените на олиото за готвене може да доведе месечен рекорд в цените на храните. И увеличените цени на торовете могат да повлияят на цените на храните.

Цената на соята в Бразилия скочи рязко през последния месец, заради ниските прогнози за текущата реколта, която беше засегната от жега и суша.