Руският военен концерн "Алмаз-Антей" планира в рамките на годината да започне изпитания на оборудване за подводен добив на нефт и газ в континенталния шелф на страната, съобщава местното онлайн издание "Флотпром".

Целта е да бъде заместена западната техника, до която Русия вече няма достъп заради санкциите, наложени след нахлуването в Украйна.

Дълбоководният добив в Тихия океан заплашва индустрия за 5,5 милиарда долара

Дълбоководният добив в Тихия океан заплашва индустрия за 5,5 милиарда долара

Изменението на климата все повече ще променя океаните

Контекст: Исторически, Русия никога не е била сред водещите държави в дълбоководния добив. През последните 10 години, обаче, Москва инвестира сериозно и в проучването и експлоатацията на находища извън сушата - включително в района на Северния полюс.

Липсата на специфично ноу-хау обаче прави тези проекти зависими от западните технологии.

В прав текст: "Както обикновено, всяка криза създава не само трудности, но и нови възможности. Развиваме гражданска продукция в сферите, в които в момента е необходимо заместване на вноса. Например, оборудването, което разработваме и произвеждаме за "Газпром" не се е произвеждало преди нито в Русия, нито в Съветския съюз", коментира директорът по невоенните разработки на "Алмаз-Антей" Артьом Шатраков пред РИА Новости.

Детайли: Компанията, която произвежда зенитно-ракетни комплекси като С-300 и С-400, както и радари, още от 2019 г. има договор с "Газпром".

Според Шатраков още през 2023 г. освен изпитанията може да започне и серийното производство.