Властите в Италия ще закупят големи количества въглища, за да имат готовност при необходимост да повишат до максимум работата на топлоцентралите в страната, съобщи министърът на екологичния преход Роберто Чинголани, предаде Ройтерс.

Преминаването към въглища ще се окаже необходимо, в случай че няма друг начин да се спести природен газ.

От една седмица руският монополист "Газпром" подава значително намалени количества за италианската компания "Ени" (Eni). Това поставя под въпрос снабдяването през идната зима. Засега италианските газохранилища са пълни едва на 55% - далеч под 90% запълняемост, които трябва да бъдат достигнати до ноември.

Заради поскъпването на природния газ над 3 пъти спрямо равнището отпреди година, Рим ще продължи да настоява за въвеждане на таван на цените в Европейския съюз, заяви премиерът Марио Драги пред Сената.

Правителството на Драги обмисля да гарантира кредити за индустрията, за да й помогне да се справи с ценовия шок.

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Нидерландия премахва ограниченията върху въглищата

Страната иска да гарантира покриването на енергийните си нужди

По същата причина - намалените доставки от "Газпром" - Германия, Австрия и Нидерландия вече обявиха, че ще увеличат потреблението на въглища, в противоречие с ангажиментите си за намаляване на вредните емисии.

Преди дни от "Газпром" съобщиха, че намаляват обемите подаван газ за Европа по технически причини - газова турбина, изпратена да ремонт в Канада, не се връща обратно навреме заради санкциите. В тази връзка имаше съобщения от международни медии, че представители на германските власти преговарят по въпроса с канадски представители.

Гърция възстановява дейността на спряната емблематична ТЕЦ на въглища в Козани

Гърция възстановява дейността на спряната емблематична ТЕЦ на въглища в Козани

Миналата година премиерът заяви, че до 2028 година Гърция ще се откаже напълно от използването на въглища