Японското правителство одобри в четвъртък план за намаляването на корпоративните данъци от 30 на около 20% - но само за компании, които повишат агресивно заплатите да служителите си и увеличат капиталовите разходи в страната, предава Reuters.

Използването на метода на моркова и тоягата е най-агресивната стъпка на премиера Шинцо Абе досега, за да убеди компании да вдигнат заплатите средно с около 3 процента. Той вярва, че това е нужно, за да се стимулират потреблението на домакинствата, което е преодолее дефлацията, властваща в Япония през последните две десетилетия.

Освен да повишат възнагражденията, компаниите трябва да увеличат и инвестициите във фабрики и оборудване. Предложението ще бъде валидно за три години и се нуждае от одобрението на парламента.

За компаниите, които бъдат одобрени, корпоративният данък ще намалее до около средните нива сред членките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - около 23 процента. Анализаторите обаче са скептични, че фирмите ще започнат да харчат от свободните си средства в ситуацията на намаляващо население в трудоспособна възраст и прогноза за нисък растеж.

Компаниите в Япония се изправят пред тежък проблем

Компаниите в Япония се изправят пред тежък проблем

Растящата икономика и застаряващото население създаде недостиг на работна ръка

"Намалението на данъка ще бъде само за определен период от време, което означава, че е малко вероятно да накара компаниите да повишат перманентни разходи като основната заплата", казва Коя Мияаме, старши фискален анализатор в SMBC Nikko Securities. Скорошна анкета на Reuters в 230 големи и средни предприятия установи, че две трети от респондентите смятат, че целта на Абе за 3-процентно увеличение на заплатите е нереалистично.

В същото време изпълнителната власт одобри и увеличение на някои данъци през следващите години, чрез които да бъдат финансирани растящите разходи за социална помощ - с риск планът да увреди нивата на потреблението. Очаква се повишението на данък общ доход да донесе нови 800 милиона долара в бюджета от 2020 г. То ще засегне работещите с доходи над 75 хил. долара годишно, като изключение ще се прави за тези с деца или друг член на семейството, който има нужда от грижи.

Акцизът върху тютюна също скача с 0,3 щатски цента за цигара. Въвежда се и такса от почти 9 долара за японците, които напускат страната.

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж