През август 49% от хотелите, къмпингите, хостели, къщи за гости, бунгала, и други места за краткосрочно настаняване запазват тенденцията си намаляване на цената на нощувката, 63% намаляват цената на пакетни услуги, а 51 на сто предлагат алтернативен период за използване на направените резервации. Това показва проучването "Места за настаняване" на Националният статистически институт, преведено през този месец сред над 3 хил. категоризирани хотела, къмпинги и т.н.

Тенденцията за намаляване на цените при над половината от хотели и други места за настаняване у нас се запазва за пореден месец у нас. През юли статистиката показа, че нaд 50% oт мecтaтa зa нacтaнявaнe y нac нaмaлят цeнaтa нa нoщyвĸитe, а през юни това число е било 53%.

През последния месец анкетата регистрира намаление на ръководителите, предприели основните мерки: "намаляване на възнагражденията на персонала", "освобождаване/съкращаване", "платен отпуск", "неплатен отпуск", "дистанционна форма на работа" и "преминаване на непълно работно време".

С 4,7% се увеличават местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

Близо 90% срив на приходите от нощувки у нас. Най-засегнати са хотелите с 4 и 5 звезди

Близо 90% срив на приходите от нощувки у нас. Най-засегнати са хотелите с 4 и 5 звезди

Българските граждани са реализирали средно по 2 нощувки, Чуждите туристи - средно по 3

Почти 60% от анкетираните предвиждат да запазят персонала си в краткосрочен план (1 месец), а 38,4% от тях очакват да увеличат заетите на служителите си.

През август 39% от управителите отчитат, че няма промяна в приходите от дейността им спрямо предходния месец, докато 34.8% посочват, че приходите се увеличили, показва още статистиката.

През следващия един месец над 40 на сто от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "до 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 34% - "до 100%", а 20% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Половината от хотелите у нас намаляват цените на нощувките

Половината от хотелите у нас намаляват цените на нощувките

В краткосрочен план 69% от анкетираните предвиждат да запазят персонала си

Въпреки тежкия сезон за повечето хотелиери едва 4% прогнозират да прекратят окончателно дейността си. 36 на сто очакват да продължат с настоящата си дейност, 35% от тях смятат да продължат да работят, макар и с намален обем.