От началото на 2023 г., когато Хърватия прие единната европейска валута, в страната са открити 293 фалшиви евробанкноти, потвърди Хърватската национална банка, съобщи Balkan Insight.

Най-честосрещаните фалшиви купюри са на банкноти от 50 евро - близо 200 броя. Това означава, че за по-малко от два месеца са открити повече фалшиви банкноти, отколкото през цялата миналата година, когато бяха задържани общо 260 фалшиви евробанкноти, както и година по-рано, когато бяха открити 228.

Снимка 608288

Източник: iStock Images

Увеличението вече е забелязано от ресторантьорите, които са особено внимателни, когато приемат евробанкноти, особено тези с по-голяма стойност.

Месец в еврозоната: Ето какви са истинските цени на храните в магазините в Хърватия

Месец в еврозоната: Ето какви са истинските цени на храните в магазините в Хърватия

Годишната инфлация на Хърватия през първия месец в еврозоната възлиза на 12.7 на сто

60-годишен мъж наскоро беше заловен на граничния пункт между Босна и Херцеговина и Хърватия с 800 фалшиви банкноти от по десет евро, които се опитал да пренесе в Хърватия.

На 19 февруари той пристигнал с автомобил с немска регистрация на ГКПП Свилая, където полицаи и митничари проверили автомобила.

"Преди това сме имали един-два случая на банкноти от по десет евро, с които извършителят плаща за услуга, но не сме имали такъв случай. По време на съвместна проверка полицаи и митничари откриха банкнотите в колата", казаха от полицейското управление на Брод-Посавина.

Наложена е едномесечна мярка задържане под стража на шофьора на автомобила с германска регистрация, който е гражданин на Сърбия. На 20 февруари той е отведен в затвора в Пожега.

За първи път от 20 години: Защо с влизането си в еврозоната Хърватия трябваше да купи 2 тона злато?

За първи път от 20 години: Защо с влизането си в еврозоната Хърватия трябваше да купи 2 тона злато?

Каква е връзката между влизането в еврозоната и златните резерви?

Когато полицията открие подозрителна банкнота, тя се предава на Националната банка за технически анализ. Ако анализът установи, че съмнителните пари са фалшиви, те се съхраняват в Националните центрове за борба с фалшификациите. Фалшивите пари са доказателствен материал и се унищожават само по съдебен ред.

Според хърватските закони арестуваните за боравене с фалшиви банкноти са изправени пред присъда до десет години затвор. Тези, които несъзнателно получават фалшиви пари, но съзнателно ги предават, рискуват да прекарат три години в затвора.

Снимка 608289

Източник: iStock Images