През 2011 година Монголия беше една от бързо развиващите се икономики, като тогава отчете ръст от 17% и успя да привлече милиарди долари чужди инвестиции. Пет години по-късно обаче страната е изправена пред дългова криза и е на ръба на дефолт.

Само за последния половин месец монголският тугрик поевтиня с 10% спрямо щатския долар и се оказа най-зле представящата се валута на световния пазар. Централната банка се опита да ограничи тази тенденция, като повиши основните лихви с 4,5 процентни пункта до 15%. Ефектът от тези действия обаче беше краткосрочен.

Най-зле представящата се валута в света с нов рекорден спад

Най-зле представящата се валута в света с нов рекорден спад

Нейният курс е на най-ниското си ниво от 1993 година насам

Сега единственото спасение за страната изглежда помощ отвън. Властите дори вече са започнали преговори за отпускането на спасителен заем от Международния валутен фонд (МВФ).

“Намираме се в дълбока криза”, се посочва в официално съобщение на финансовото министерство. “Вероятно няма да можем да осигурим средства за заплатите и за покриването на оперативните разходи на държавните институции”, допълват от ведомството.

Днешното положение, в което се намира Монголия, е пълната противоположност на състоянието й само преди пет години. Тогава богатите природни ресурси там привличаха милиарди инвестиции в минната индустрия.

Сривът в цените на основните суровини обаче спря кранчето на големите вложения, идващи от чужбина. Заедно с това търсенето от Китай, който изкупува над три четвърти от износа на Монголия, намаля драстично заради забавянето на растежа.

В резултат на това експертите очакват икономиката на закъсалата азиатска държава да остане без промяна от 2015 година или да отчете минимален ръст. Тази оценка обаче няма да бъде толкова положителна, ако кризата не бъде бързо решена.