След като румънският президент Клаус Йоханис обяви, че ще включи разширяването на Шенген в дневния ред на Европейския съвет в края на тази седмица, евродепутатите от Румъния и България настояват Европейската комисия да предяви иск срещу Австрия пред Съда на ЕС за нарушаване на "принцип на лоялно сътрудничество", съобщава G4media.ro.

Припомняме, че министърът на вътрешните работи на Австрия блокира кандидатурата на двете страни да станат членки на Шенгенското пространство с мотива, че страната му "трябва първо да уреди ситуацията с нелегалната миграция" - ситуация, която няма нищо общо с Румъния, има по-скоро с Хърватия, която Австрия допусна като член на Шенген, пише Romania Insider.

Румънският отговор

Националната компания за управление на пътната инфраструктура (CNAIR) и други компании, подчинени на Министерството на транспорта на северната ни съседка, обявиха намерението си да преместят сметките си от австрийски банки, съобщават местните медии, цитирайки министъра на транспорта Сорин Гриндеану. По думите му, процесът няма да е бърз, но компаниите със сметки в австрийски банки са упорити и категорични в постигането на целта си.

Хърватия получи "зелена светлина" от Европарламента за присъединяване към Шенген

Хърватия получи "зелена светлина" от Европарламента за присъединяване към Шенген

Окончателно решение ще бъде взето от Съвета на ЕС

"Националната компания за управление на пътната инфраструктура обяви определено намерение да го направи и аз знам, че ще го направи. И не е само тя, съобщиха ми, че други компании под юрисдикцията на Министерството на транспорта, независимо дали става дума за пристанището в Констанца, дали става дума за летището в Букурещ и всички останали, също имат подобни намерения, защото са намерили по-добри условия в други (румънски) банки", подчертава Гриндеану.

Как се стигна до тук?

През последните дни много местни компании обявиха намерението си да преместят сметките си от австрийски банки, след като Австрия блокира присъединяването на Румъния и България към влизане в Шенген на фона на мнението на ЕК, че двете държави "отдавна са готови и отговарят на всички условия за влизане".

В момента в северната ни съседка се води диалог за бойкот на австрийските бензиностанции. Инициатор е една от най-големите организации за товарни превози в Румъния, базирана в Арад, съобщават румънските медии.

"Решението все още не е взето на официално ниво, но ви уверявам, че 90 на сто от нашите шофьори вече са спрели да зареждат гориво на австрийските бензиностанции. С камионите, които имаме в Европейския съюз, ние зареждаме хиляди литри дизел в Австрия, но сега имаме алтернатива, защото италианците намалиха цената с 15 евроцента за литър", казва Дорин Поп, който е собственик на фирма за транспортни стоки от Арад и заместник-председател на APTE 2002. Т

Компанията е най-голямата организация на товарни превози в западната част на Румъния и включва около 2200 компании в областта, които имат над 15 000 камиона.

Към момента България не е предприела никакви действия срещу Нидерландия и Австрия, които блокираха страната ни за влизане в пространството на Шенген.

Fitch: Рискът България да приеме еврото чак след 2025 година расте

Fitch прогнозира кога е най-вероятно да приемем еврото

Кредитната агенция очаква едва 1.4% ръст на икономиката ни догодина