През последното десетилетие Италия често е сочена като "болния човек на Европа" - уязвима икономика, която носи риск за финансовата стабилност на Европейския съюз.

И днес, след серия от разочароващи данни, анализаторите се притесняват, че тази уязвимост само се увеличава, пише Deutsche Welle. Правителството наскоро намали прогнозата си за растежа през тази година от 1% до 0,2%.

А Евростат наскоро потвърди, че държавният дълг на Италия обърна тенденцията да намалява и е нараснал с 1% през 2018 г., достигайки 132,2% от брутния вътрешен продукт. И се очаква да расте и през тази година.

Италия е и единствената европейска държава, която навлезе в рецесия в края на миналата година - макар че през първите три месеца на годината успя да излезе от нея.

Италия успя да излезе от рецесията

Италия успя да излезе от рецесията

Икономиката се е разширила с 0,2 процента спрямо предходното тримесечие

Какво докара Италия дотук?

Според Карло Алберто-Карневале-Мафе, професор в Bocconi University School of Management в Милано, ситуацията в страната е дори по-лоша, отколкото правителството смята. Той и други анализатори очакват нулев, или дори отрицателен, растеж, тъй като вътрешното търсене остава ниско, а публичните и частните инвестиции са намалели.

"Износът е добър, но е единственият позитивен компонент от брутния вътрешен продукт", заяви той. "И не е способен сам да носи на гърба си цялата икономика".

Популистите в Италия искат да сложат ръка над златните резерви

Популистите в Италия искат да сложат ръка над златните резерви

"5 звезди" има намерение да отнеме и независимостта на централната банка

Политическа и икономическа система, която е сбъркана от десетилетия

За да открием причината за проблема, трябва да се гледаме в историята, смята Андреа Капусела, автор на The Political Economy of Italy's Decline.

Книгата му проследява политическата и икономическа история на страната, подчертавайки събитията, които са довели до днешната ситуация. През последните десетилетия един основен проблем на Италия са слабите институции и особено липсата на върховенство на закона и на политическа отговорност.

След Втората световна война икономическото чудо на Италия се базираше на внасяне на производствена технология от чужбина, основно от САЩ. Нещата обаче започнаха да се променят през 70-те и 80-те години, когато Италия се разви в индустриална икономика.

В този момент страната доближи пределните си граници на технологични и производствени иновации и се нуждаеше от силни институции, които да подкрепят иновациите и да създадат конкуренция. "Именно това липсваше на Италия", казва Капусела.

Вместо това страната получава експанзива фискална политика, финансирана чрез нови задължения. Това задържа растежа, но и в същото време просто замете проблемите, вместо да ги реши.

От последната световна криза насам нищо в Италия не се е променило - нито при върховенството на закона, нито при политиците, нито при мерките за растеж.

В края на миналата година Рим създаде скандал с Брюксел заради твърде високия дефицит, заложен в бюджета за тази година. И Капусела, и Карневале-Мафе смятат, че не размерът му е важен, а начинът, по който парите се харчат. И двамата са убедени, че правителството не харчи правилно.

"Проблемът дори не е, че не са създали повече растеж, а че не са се справили с причините за тези проблеми", казва Капусела.

Карневале-Мафе посочва и друг конкретен проблем: решението на правителството да се откаже от пенсионната реформа. В крайна сметка затова ще бъдат похарчени десетки милиарди евро, които вместо да подкрепят растежа, ще го спрат, както и ще намалят заетостта.

Италия започва да дава граждански доход на безработните

Италия започва да дава граждански доход на безработните

За да получават парите обаче, те ще трябва да отговарят на няколко условия