Износът от Русия на пшеница, ръж, ечемик и царевица е забранен до 30 юни. Ограниченията важат и за бялата и тръстиковата захар. Тези продукти бяха забранени за доставка в трети страни до края на лятото.

Но има изключения, свързани с предоставяне на хуманитарна помощ, както и "в рамките на международния транзитен трафик", се казва в съобщение на руското правителство, пише РИА Новости.

Вече мнозина в света се страхуват от недостиг на храни. Ситуацията се влошава от факта, че много от фермерите са принудени да намалят или изоставят ползването на изкуствени торове, поради високите им цени.

Търсенето на селскостопански продукти, включително руски, расте. И това е отразено и в котировките на културите. Така например, от средата на февруари пшеницата поскъпна на световните пазари с 38%, а захарта - с 6%.

Поради поевтиняването на рублата, за местните износители е по-изгодно да продават в чужбина. "Ако се остави ситуацията да се развие, цените на храните в Русия ще скочат много и за някои видове продукти ще възникне дефицит. Точно това се опитват да избегнат от правителството", обяснява Петр Заборцев, директор по иновациите в компанията "OS-Център".

Правителството иска да защити вътрешния пазар на храни. Особено в контекста на санкциите, когато обемът на вносните стоки намалява, а цените им се покачват.

"Основната цел е да се увеличат доставките в страната. Да се ​​предотврати поскъпването на основните продукти. Дори в ущърб на приходите от износ", казва Марк Гойхман, главен икономист в информационно-аналитичния център TeleTrade.

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Най-лошият вариант е да не се засади нищо този сезон

Най-големият износител на пшеница в света е Русия. Страните от ЕС взети заедно я изпреварват, следва от мартенския доклад на Министерството на земеделието на САЩ за световната търговия със зърно.

По данни на ведомството, от юли 2020 г. до юни 2021 г., на Русия се падат около 16% от всички световни доставки на пшеница, на Европейския съюз - 18%, а Австралия е на трето място с дял в световния износ от 13%.

Към февруари тази година Русия вече е изнесла над 21,5 милиона тона пшеница. Основните купувачи са Египет и Турция.

По данни на руското Министерство на земеделието, местните фермери ще приберат около 123 милиона тона зърно тази година.

При тази ситуация, забраната за износ на зърнени култури от Русия може да се окаже за някои страни в света "доста болезнена и да доведе до голямо поскъпване и дори дефицит", обяснява международен анализатор.

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Държавата влиза на пазара на пшеница и започва изкупуването на 1.5 милиона тона

Премиерът опроверга информация за забрана за износ на зърно от страната ни