Швейцария възнамерява да премахне резервните запаси на кафе, трупани с десетилетия, след като заяви, че според нея горещата напитка не е жизненоважна за оцеляването на хората.

Nestle, производителят на разтворимо кафе Nescafe, както и още вносители и преработватели на кафе, бяха задължавани от швейцарското законодателство да съхраняват чували със сурово кафе. Освен тази суровина в продължение на години страната е трупала запаси и от захар, ориз, хранителни масла и фуражи, пише Business Insider.

Тази политика за спешни нужди идва от Първата световна война, тъй като страната се е подготвяла за недостиг на храна в случай на битки, природно бедствие или епидемия, и продължава до днес. Според новия план, законите, задължаващи търговците да складират кафе, ще изтече през 2022 година. Тогава компаниите свободно ще могат да изтеглят това, което съхраняват в складовете.

"Кафето няма почти никакви калории, следователно то не носи стойност от физиологична гледна точка", е част от довода на правителството на Швейцария за промяната. Очаква се окончателното решение за бракуване на запасите от кафе да бъде взето през ноември.

Задължителните запаси от кафе в страната сега са разпределени в 15 компании и възлизат на 15 300 тона. Това количество е достатъчно, за да покрие потреблението на кафе в страните от Алпийския регион за три месеца.

Има ли връзка между кафето и засилващата се миграция към САЩ?

Има ли връзка между кафето и засилващата се миграция към САЩ?

Все по-трудно става препитанието с отглеждане на растителната култура

В Швейцария консумацията на кафе годишно на глава от населението възлиза на 9 килограма, във Великобритания количеството е 3,3 килограма, а в САЩ - 4,5 килограма.

Решението за изтегляне на запасите от кафе обаче среща и сериозно несъгласие. Организацията Reservvesuisse в Берн, която следи хранителните запаси на Швейцария, поиска от държавата да преразгледа намерението си. 12 от 15-те компании, които поддържаха резервите, казват, че искат тази политика да продължи, тъй като вече са изградили система на доставките.

Швейцария финансира задължителното складиране на суровината чрез такса от 3,75 франка на всеки 100 килограма кафе на зърна, внесено в страната. На годишна база това възлиза на 2,70 милиона долара, с които държавата компенсира компаниите, съхраняващи кафе.

Кой печели и кой губи от спада на цената на кафето

Кой печели и кой губи от спада на цената на кафето

Веригите за кафе продават по-скъпо, а фермерите чакат цените да се повишат