Бизнесът по целия свят е изправен пред катастрофални загуби. Новият коронавирус принуждава безброй фирми да пригодят и оптимизират максимално процесите си за новите предизвикателства, а някои бизнеси преустановяват напълно дейност. Най-лошото в този случай е, че в огромна част тези компании нямат застрахователни покрития за пандемични ситуации.

И това сега води до нова надпревара - компаниите се състезават да си осигурят защита срещу следващата подобна здравна криза. Поне това посочват застрахователни експерти преди CNN Business.

Очаква се банкрутите да нараснат значително като мярка за овладяване на разпространението на вируса. Затворят се цели индустрии, а потребителското търсене се свива. Всичко това показва колко всъщност е податлива глобалната икономика за пандемии.

Според Световната банка тежка пандемия може да заличи 5% от глобалния БВП или повече от 3 трилиона долара.

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Ако оптималната цел на мерките днес е да запазим здравето на по-възрастните, трябва да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията

Въпреки потенциала за бедствия, малко застрахователни полици покриват пандемиите, тъй като рискът не е добре разбран и цената на подобна услуга е сложна за определяне. Но сега огромен набор от компании, които търсят защита срещу най-лошото (изцяло спиране на бизнеса), предполагат, че полиците срещу пандемии ще бъдат следващата голяма ниша в застрахователната надпревара.

Marsh - компания, която е водещ застрахователен брокер - посочи, че регистрира скок в запитванията за една специфична категория застраховки. Става дума за PathogenRX - продукт, който стартира през 2018 година, за да осигури финансова защита на фирмите, които са засегнати от инфекциозни болести в САЩ и Азия. В услугата се включва полица, сключена от Munich Re, която е една от най-големите компании, осигуряваща покритие срещу големи загуби.

Продажбите бяха бавни, отчасти защото застраховката беше оценена като скъпа заради риска, но пандемията от коронавирус бързо променя това възприятие, обяснява Кристиан Райън - ръководител на отдела за хотелиерство, спорт и игри в Marsh.

"Трябва да видим силно развитие в частното застраховане, за да отговорим на това предизвикателство. Пандемиите са най-големият риск за повечето индустрии", тълкува Райън.

S&P: Пандемията от коронавирус доведе света до рецесия

S&P: Пандемията от коронавирус доведе света до рецесия

Стопанството на САЩ ще се свие с 1% през първото тримесечие и с 6% през второто тримесечие

Компанията Metabiota от Сан Франциско, проследяваща и моделираща епидемичния риск, разкри, че към нея се е обърнала верига за хотелиерство, която е поискала оферта за застрахователното покритие в размер на стотиците милиони долари. А от Munich Re казват, че са получили стотици запитвания от застрахователни компании и корпоративни клиенти от началото на епидемията досега.

Според анализатори търсенето на подобни услуги от компании, които сега са засегнати от епидемия, е било ниско преди разпространението.

Същите обясняват, че това е все още сравнително нов и зараждащ се пазар и е твърде рано да се спекулира доколко може да нарасне. Но коронавирусът със сигурност ще шокира много компании, които до момента не са оценявали подобаващо подобни мерки за намаляване на риска и повишаване на икономическата устойчивост.

Икономисти: глобалната рецесия вече настъпи

Икономисти: глобалната рецесия вече настъпи

Прогнозите за растеж са свити наполовина

Пандемиите във възход

С увеличаването на честотата и тежестта на болестите, търсенето на застраховка логично нараства също.

The Global Virome Project - научноизследователски проект, включващ Световната здравна организация (СЗО) и ООН, съобщава, че "заплахите, породени от глобалните пандемии и епидемии, са по-големи, отколкото във всеки друг момент от човешката история".

И все пак - според някои компании подобни на коронавируса огнища се случват веднъж на всеки 25 до 50 години, докато други зарази се появяват далеч по-често. Предполага се, че светът е преживял над 1 000 огнища през последните 10 години, които варират - от широко разпространени огнища на малария, холера и ебола до заболявания, засягащи само шепа хора.

Факторите за подобни огнища могат да бъдат много - ниска лична хигиена, липсва на консумативи, увеличаване на човешкия контакт с диви животни и много други. Както вече забелязахме, фактори като непрекъснатите пътувания на граждани между държавите и концентрацията на хора в големи градове също водят до тежки последствия.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

Ценообразуване на риска

Част от причината за слабото наличие на застрахователни продукти срещу пандемии, въпреки увеличаването на огнищата, е, че рискът не е добре разбран и следователно определянето на цената е трудно.

Затова много от малките играчи намират за трудно да си осигурят подобни гаранции.

Коронавирусът обаче може да промени това - ситуацията сега показва колко може да бъде болезнена една здравна криза за бизнеса. Това, разбира се, кара застрахователите да разработват по-широка гама продукти. А компаниите все повече се замислят за подобен ход.

На същот мнение е и Кристиан Райън от Marsh: "Колкото повече знаем за пандемиите, толкова по-лесно ще можем да разработваме финансови решения, осигуряващи смислена защита."

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Има ли нещо обнадеждаващо на фона на световната пандемия?

И все пак, тъй като глобалната пандемия може потенциално да засегне огромен брой хора, компании и индустрии едновременно, затруднението пред застрахователите най-вероятно ще бъде в това да успеят да управляват натрупващия се риск, предвид възможността те да се окажат големите губещи при нова подобна зараза.

Теоретично всяка епидемия може да се превърне в глобална пандемия, което да предизвика хиляди потенциални прекъсвания на бизнеси. Някои от тях - твърде големи, за да могат да се справят сами със подобна застраховка.

Едно обаче е сигурно - коронавирусът ще отвори очите най-малко на тези, които успеят да прескочат кризата. Сигурно е и че ще се отвори изцяло нов застрахователен пазар, в който на практика за всяка страна би било трудно да се нарече печеливша.

Искате да отмените пътуване заради коронавируса? Ето как може да върнете по-голяма част от парите си

Искате да отмените пътуване заради коронавируса? Ето как може да върнете по-голяма част от парите си

Обикновените застрахователни полици не включват притеснения от епидемии и пандемии