Цената на желязната руда падна до рекордни нива в началото на новата седмица. Намалението на цената продължава и този месец, като тон от суровината струва 80 долара.

Цената на суровината стигна най-ниското си равнище през март след като Централната банка на Китай даде сигнал, че ще продължи стимулиращата си политика в подкрепа на икономическия растеж.

Това добави допълнителен натиск върху търсенето предвид опасенията за по-слабия икономически растеж на фона на търговската война между САЩ и Китай. Фючърсите за желязото са поевтинели с повече от ¼ през август.

Докато желязната руда е слабо засегната от търговски спорове, "загубата на увереност е довела до бърза преоценка на пазара на суровината", казват анализатори от Capital Economist.

"Мислим, че цената на желязната руда ще се понижи още на фона на подновеното забавяне на китайската икономика и особено на строителния сектор в азиатската страна", посочват специалистите.

Желязната руда се срина от многогодишния си връх през юли, когато инвеститорите насочиха вниманието си от потенциалния глобален недостиг на руда към подобряване на предлагането и увеличаване на перспективите за отслабване на търсенето, особено в Китай. Очаква се нови инвестиции да омекотят икономиката на страната.

Цената на желязната руда в Сингапур по последни данни се понижи с 5,7% и стигна до 84,01 долара за тон.