В хода на промените, свързани с климата, за които се говори все повече, много държави в света започват за загърбват въглищните централи, редица страни се ангажират да спрат производството на изкопаеми горива през следващите десетилетия. САЩ например започват да използват и преустройват старите си въглищни централи в т.нар. слънчеви ферми или ядрени централи. Южна Африка използва и преустройва инфраструктура, останала от въглищните централи, в спортни центрове и други, а в Австралия, където планове за скорошно загърбване на въглищата няма, най-голямото въглищно пристанище в света обяви, че ще се захранва изцяло от възобновяема енергия, пише Oilprice.

В няколко регина с бивши въглищни мощности в САЩ, също се обмисля как да се използва изоставената инфраструктура, както и как да се съживят градовете, чието население е разчитало на прехрана, благодарение на работата в централите. Някои райони смятат да преустроят въглищните съоръжения, които да се използват от други компаниите за производство на възобновяема енергия, а целта е да се създадат нови работни места.

Има и няколко примера за въглищни инсталации, използвани за производство на енергия от възобновяеми източници или нисковъглеродна енергия. Това е планираната Terrapower LLC на Бил Гейтс - атомна централа в Уайоминг. Според главния изпълнителен директор на компанията Крис Левеск, използването на съществуващи енергийни мощности улеснява процеса и освен това там вече има квалифицирана работна сила, която може да бъде преквалифицирана.

В щата Масачузетс пък е създадена соларна централа на мястото на бивша въглищна. Компанията продължава да използва голяма част от инфраструктурата на бившето съоръжение. Обектът работи от 2018 година.

Затварянето на ядредните централи в Германия ще излезе скъпо на страната

Затварянето на ядредните централи в Германия ще излезе скъпо на страната

Поетапното спиране на ядрената енергия в Германия обаче е добра новина за Русия

Разрушаването на въглищни съоръжения може да бъде не само скъпо, но и вредно за околната среда. Освен това работната сила в района се топи, заради загубата на работни места и изселването към други градове. Използването на тези съоръжения обаче за бъдещи проекти може да създаде нови работни места.

През 2021 г. на Южна Африка бяха осигурени 8,5 милиарда долара от Великобритания, Франция, Германия, Съединените щати и Европейския съюз за трансформира в по-чисти мощности много от въглищните централи. "Това е голям тест за това дали богатите страни могат да помогнат на развиващите се страни да предприемат преход от въглищата към чисти източници на енергия", коментира Джеси Бъртън от университета в Кейптаун.

В момента Южна Африка разчита на въглища за 87% от производството на електроенергия. Заетите в сектора са около 120 000 работници. Страната е в топ 20 на най-големите източници на CO2 в света и ще трябва да ускори дейностите си за производство възобновяема енергия и да ограничи производството на въглища, за да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии за 2030 г.

Защо в Азия се изграждат 600 нови въглищни централи, които ще работят на загуба?

Защо в Азия се изграждат 600 нови въглищни централи, които ще работят на загуба?

Сметката ще се плати от данъкоплатците — и от природата

В Обединеното кралство има планове за преобразуване на наводнени въглищни мини в северната част на страната в геотермални електроцентрали.

Вече стана и въпрос за пристанището на Нюкасъл. Най-голямото въглищно пристанище в света обяви, че преминава към 100% "зелена" енергия. Пристанището изнася средно 165 милиона тона въглища годишно, но миналата седмица обяви, че има план за декарбонизация до 2040 г. Пристанището ще си партнира с Iberdrola за закупуване на електроенергия от вятърния парк. Освен 97% от превозните средства на компанията са електрически.

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Чили готви проект за $2 милиарда за подводен кабел, който да доставя слънчева енергия на Китай

Кабелът ще е дълъг 15 хил. километра

Все повече страни загърбват "мръсните" изкопаеми горива и се обръщат към възобновяеми алтернативи, но голяма част от инфраструктурата на въглищните съоръжения остава. Изглежда обаче изоставените от години съоръжения ще се съживят за нов живот.