Столичният общински съвет (СОС) гласува днес дали зоната около храм паметник Александър Невски да стане пешеходна. Това е записано в дневния дер на Съвета. Промяната касае зоната на площад "Св. Александър Невски" и части от улиците "Оборище", "Дунав", "11-ти Август" "Шипка" и "15-ти Ноември" в карето, заключено между бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Московска" и ул. "Г. С. Раковски".

Снимка 569733

Източник: СОС

"Съществена част от местата за паркиране са незаконно или полу-законно присвоени от служители на Народното събрание, както и от част от народните представители. Пластичното ползване на определеното от закона понятие "зона за охрана" не само показва желание за манипулиране на правилата и придобиване на привилегии за сметка на интересите на обществото, но и създава конфликти между гражданите, институциите и народните представители", пише в доклада на общинския съветник Борис Бонев. Според документа тези противоречия и двойният аршин между правилата, които важат за физическите и юридическите лица от една страна, както и представителите на институциите и Народното събрание от друга, са особено видими след последните изменения на НОДТСО, когато правилата за паркиране в Столична община и правилата за използване на места в режим "Служебен абонамент" бяха модернизирани в унисон с развитието в останалите европейски градове.

От 100 до 320 000 лева: Какви лични автомобили и на каква стойност карат българските депутати?

От 100 до 320 000 лева: Какви лични автомобили и на каква стойност карат българските депутати?

Народните представители са декларирали общо 219 превозни средства за над 5 милиона лева

От друга страна, пространството с множеството малки улички, които нямат транзитна или локална функция заради отсъствието на жилищни сгради в района, е изградено като единна урбанистична цялост. Освен основния площад, към който са насочени повечето улици в района, пространството изобилства с красиви градинки и кътчета и множество паметници и образци на българската архитектура. Именно тези дадености го правят най-привлекателната точка за български и чуждестранни туристи. Именно на площада завършва и маршрутът на Free Sofia Tour, от който за последните 5 години са се възползвали над 300 хиляди души.

"Едновременно с това, постоянното движение и паркиране уврежда старите и красиви настилки от гранитни и жълти павета, площадното пространство е преградено от неприветливи антипаркинг стълбове и пътни знаци, а пешеходците са принудени да вървят по ръбовете на площада, далеч от красивия храм-паметник и по тесни и неравни тротоари. След като дълги години е бил трайно занемарен, днес площадът е отблъскващ и без функции, вместо да бъде притегателен за гражданите", пише още Борис Бонев.

Общинският съветник припомня, че през 2018 г. беше създадена подписка, подписана от повече от 16 000 души с настояване площадът около Св. Александър Невски да бъде изцяло пешеходна зона. Подобни са и препоръките на датския архитект Ян Геел, а целите които ще бъдат постигнати с извършването на трансформацията са част и от заложените цели във Визия за София и редица други стратегически документи и изявления и предизборни обещания на управляващите.

Вилнюс пусна пешеходна зона с Wi-Fi за хора, които гледат в телефона си, докато вървят

Вилнюс пусна пешеходна зона с Wi-Fi за хора, които гледат в телефона си, докато вървят

С това от местната власт искат да покажат символично, че градът е "отворен" и за чуждестранни ИТ специалисти

Цялостният ремонт на площада, пък беше планиран още през 2014 г., но седем години по-късно, той все още не се е състоял, а съдбата му остава неизвестна.

"Междувременно, проектът за цялостна реконструкция беше подменен и значително орязан, така че с неговото осъществяване не може да се очаква значително визуално, естетическо или функционално подобрение на публичното пространство. Именно заради тези обективни причини смятам, че превръщане на площада в пешеходна зона сега, преди обещания ремонт, е ключово, и няма никаква обективна причина това да се отлага за неопределено време, както това се случва и с пл. "Св. Неделя", казва още Бонев.

"Не на последно място, председателят на 47-мото Народно събрание, г-н Никола Минчев в публично изявление от 5 януари 2022 г. казва, че "ако пл. "Св. Александър Невски" стане пешеходна зона, тогава Народното събрание на драго сърце ще се окаже от паркоместата" и допълва, че "Народното събрание няма да попречи на това, много ще се радваме това да се случи", припомня Бонев в доклада си.

Изоставен 940-метров път става пешеходна зона в Сеул догодина

Изоставен 940-метров път става пешеходна зона в Сеул догодина

Строежът е готов наполовина