Кандидатът за поста на еврокомисар от българското правителство на мястото на Кристалина Георгиева ще отговаря за стратегията за цифровия единен пазар на Европейския съюз (ЕС).

Това стана ясно след среща на председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер с Мария Габриел, провела се днес.

От ведомството посочват, че компетентността на кандитатът за комисарския пост е била потвърдена, като по време на събеседването Юнкер е обявил намерението да й бъде възложено да ръководи цифровата икономика и цифровото общество.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която Комисията прие през май 2015 година и по която тя представи междинен преглед на 10 май.

Ангажиментите на еврокомисарят по този ресор включва отговорностите по изграждането на телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и вълна от иновативни стартиращи европейски предприятия.

"В писмо за определяне на ресора, което председателят Юнкер изпрати днес на Мария Габриел, са посочени нейните основни задачи и отговорности като комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество", съобщават от ЕК.  

Процедурата по назначаването на новия български еврокомисар включва още назначаване от Съвета на ЕС по взаимно съгласие с председателя на Комисията, след консултация с Европейския парламент.