Американските акции тръгнаха рязко нагоре в четвъртък, изпращайки S&P 500 към най-добрия си ден от над седем месеца насам. Пазарът бе подкрепен от по-добри от очакваните печалби и икономически данни, което облекчи притесненията относно икономиката, пише The Wall Street Journal.

В продължение на седмици инвеститорите бяха притеснени от лоши икономически новини, включително за инфлацията, проблеми в доставните вериги и енергийната криза, което накара много от тях да се изтеглят от рисковите активи. Но в четвъртък силните печалби от няколко банки и здравни компании ги накара да се върнат, коментира изданието.

S&P 500 се покачи със 74,46 пункта, или 1,7 процента, до 4 438,26. Това е най-големият еднодневен ръст за индекса от 5 март насам. Dow Jones Industrial Average се изкачи с 534,75 пункта, или 1,6 процента, до 34 912,56. Технологичният Nasdaq Composite добави 251,79 пункта, или 1,7 процента, до 14 823,43.

Ралито обхвана всички сектори на S&P 500 и едва 25 компании в индекса завършиха деня в червено. Най-добро представяне записа Walgreens Boots Alliance, която се изкачи със 7,4 процента. Фармацевтичната верига обяви ръст на приходите и съобщи, че придобива контролиращ дял във VillageMD.

В течение на сезона на отчетите инвеститорите ще слушат внимателно как мениджърите гледат на икономическите проблеми, обхванали света. "Голямата несигурност днес е около продължителността на този инфлационен период", коментира Алън Бонд, управляващ директор и портфолио мениджър в Jensen Investment Management.

От последния рекорд на S&P 500, записан на 2 септември, волатилността обхвана пазарите. Индексът е 2,2 процента под рекорда, но остава с 18 процента над нивата от началото на годината.

На пазара на облигации доходността по десетгодишния американски дълг падна леко до 1,519 процента.

Акциите бяха подкрепени и от спада на молбите за безработица в САЩ, които паднаха под 300 хил. за седмица за първи път от началото на пандемията. В същото време данни от Департамента по труда показаха, че цените, които доставчиците искат от бизнесите, се охлаждат леко през септември - но все пак остават на рекордни нива.

Stoxx Europe 600 записа 1,2 процента ръст, а индексите на Корея и Япония се изкачиха с 1,5 процента.