Фондовият пазар в САЩ вероятно ще расте и скоро ще достигне нови върхове, пише колумнистът в MarketWatch Марк Хумбърт. Според него причината е, че в момента няма индикации за прекомерен оптимизъм от страна на инвеститорите, което би означавало, че върхът вече е достигнат. "Напротив, настроението на играчите на фондовата борса, които наблюдавам, в момента е минорно", посочва той.

По думите му това е учудващо, тъй като обикновено бичите настроения растат и спадат почти паралелно с пазара. А предвид, че бенчмарковите индекси са на около 2% от най-високите стойности в историята, бихме могли да очакваме бичите настроения да са близо до пика си.

Слабите продажби на Caterpiller повлякоха индекса Dow и също вещаят мрачни дни за икономиката на САЩ

Слабите продажби на Caterpiller повлякоха индекса Dow и също вещаят мрачни дни за икономиката на САЩ

През третото тримесечие те спадат във всички сегменти до 12,758 млрд. долара, което е понижение от 6% на годишна основа

Но пазарите изобщо не са в екстаз. "Това означава, че остава достатъчно здравословна "стена от притеснение", която може да изстреля основните пазарни индекси до рекордни територии."

По думите му в момента средната препоръчана експозиция към корпоративни акции, измерена измежду инвеститорите от Hulbert Financial Digest, е 47,9%. Това е доста под най-високата стойност на индикатора, която беше 84,2%. Всъщност 24% от търговските дни от 2000 г. насам индексът е бил над стойността си днес. А когато погледът се насочи конкретно към индекса Nasdaq, препоръчваната експозиция е от едва 39,2%, което е под средната ѝ стойност от 42% от 2000 г. насам.

Спиращи дъха 24 часа доближиха щатските индекси до нови рекорди

Спиращи дъха 24 часа доближиха щатските индекси до нови рекорди

Какво се случи?

"Забележете, че ако интерпретирате тези данни, за да придобиете бичи настроение, контрарианските анализи все пак не отричат, че има много неща, за които да се притесняваме", посочва Хумбърт. В момента има шансове за изпадане на икономиката в рецесия, ескалация на търговската война и импийчмънт на президента на САЩ, а всеки един от тези феномен сам по себе си може да доведе до мечи настроения и до спад на бенчмарковите пазарни индекси.

Но макар винаги да има много неща, от които един инвеститор би могъл да е притеснен, от значение са не самите фкатори, а начина, по който пазарните участници реагират на тях. "А в момента те не реагират толкова позитивно, колкото бихме очаквали, предвид динамиките на индексите", посочва Хумбърт.