Златото продължава да поевтинява и няколко фактора индикират, че не става въпрос за краткосрочен спад и възможност за покупка, пише Barron's.

От 23 септември насам златото поевтинява с над 8%. Може да се каже, че датата маркира ново рали на финансовите пазари и на суровините, които се справят добре в началото на нов икономически цикъл. В подобна среда по-сигурните активи като златото обичайно поевтиняват — или поне не растат с такъв темп.

Наскоро тенденцията при златото се влоши. За последния месец ценният метал поевтинява с над 6% и пада под ключово ниво на подкрепа. В петък вечерта то се търгуваше срещу $1 704,5 за тройнуция. Неуспехът на златото да задържи нивото от $1 780, докъдето падна в края на ноември, е мечи сигнал, казват експерти.

С нагорещяването на икономиката цикличните индустриални метали са тези, към които инвеститорите трябва да отправят поглед. Производителите купуват повече от тях, подготвяйки се за по-голямо търсене и пращайки цените им нагоре. Медта, например, не само поскъпва — с 38% от 23 септември — но и бе все още евтина спрямо златото преди месец. Сега това вече не е така, след като металът поскъпна с 10% за последния месец.

Успокоението сред анализаторите е, че златото все още не е пробило следващото ниво на подкрепа — $1 700, казва Том Есей, основател и президент на Sevens Report Research. Така в следващите месеци златото може и да поскъпне — но не толкова колкото индустриалните метали.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на злато или други активи