Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) надграждат икономическите успехи от предишни години и през 2006 г. в условията на положително развиваща се международна икономика. Особено забележителни са изключителните темпове на растеж на Югоизточна Европа (ЮИЕ).

Факторите за тази ясно изразена тенденция в ЮИЕ са нарастващото търсене от потребителите, стабилният ръст на инвестициите и солидният растеж на износа. Със среден икономически растеж от над 6%, очакванията са за положително приключване на 2006 г. в региона. Сред отличниците на 2006 г. са бъдещите страни-членки на Европейския съюз Румъния и България.

"Оптимистичната прогноза за региона за нас означава, че следващата стъпка ще бъде въвеждането на еврото в България през 2010 г. и малко след това и в Румъния," обобщава Дебора Револтела, главен икономист на UniCredit Group за ЦИЕ.

Това са основните изводи от тримесечния доклад за ЦИЕ - ново издание на направлението "Проучвания за Нова Европа" на UniCredit Group, което анализира развитието на основните макроикономически показатели в региона.

С реален растеж от 6.6% за второто тримесечие на 2006 г. България отчете най-силния си икономически ръст от началото на прехода. Увеличение на БВП от 5.7% е прогнозирано за 2006 г. Публичните финанси са стабилни. Благодарение на стриктната фискална политика, държавният бюджет в края на 2006 г. ще е с рекорден излишък от над 3% от БВП. Високият търговски дефицит и продължаващият инфлационен натиск остават предизвикателства за страната.

Въпреки че инфлационният натиск ще продължи в краткосрочен до средносрочен план, очакванията са за намаляване на инфлацията до малко над 3% през 2008. Това е приблизително и средноочакваната инфлация на новите страни-членки за този период.
България успя да избегне предпазните клаузи като условия за приемане в ЕС. В замяна на това за известен период от време страната ще бъде наблюдавана.

Според Дебора Револтела това ще бъде от полза на България, защото ще обезпечи изпълнението на необходимите реформи през следващите три години.