Биткойнът изоставаше зад златото през тази година, след като инвеститорите търсят застраховка срещу инфлацията - особено в среда, в която Федералният резерв и останалите централни банки по света печатат трилиони долари, за да компенсира загубите в световната икономика, предизвикани от коронавируса. Но това вече не е така.

Най-старата и голяма криптовалута скочи с 13% в сряда, най-много от шест седмици, след като председателят на Фед Джером Пауъл обеща "неограничен обем" пари, за да не се стигне до колапс на американската икономика. Сега биткойнът се търгува при нива от около 8 890 долара, след като моментно се повиши над психологическата граница от 9000 долара през последните дни на април. От началото на годината, криптовалутата е поскъпнала с 27%.

От друга страна, златото, символ на богатството и паричната стабилност, поне от цивилизацията на Месопотамия на шумерите, се е повишила "само" с 12% през 2020 г. А индексът на американските акции на Standard & Poor's все още е на отрицателна територия, губейки едва 12% от стойността си.

През април, биткойнът успя да си върне статута на един от най-добре представящите се активи в света, след 94% възвръщаемост през 2019 г., която беше три пъти по-голяма от печалбата на широкия индекс S&P 500.

Интересът на инвеститорите към дигиталните валути се върна в момент, когато инжекциите на пари от централните банки, започват да водят до опасения за бъдеща инфлация. И въпросът, който всички започнаха да си задават е могат ли криптовалутите да се докажат като по-добър защитник срещу инфлация.

"Сега в общността на инвеститорите се случи тази сеизмична промяна, която е, че те знаят какво е и все повече разбират функцията на биткойн като дефлационен актив срещу долара като инфлационен актив.", заяви Джо Ди Дипаскале, главен изпълнителен директор на хеджфонда за криптовалути BitBull Capital в Сан Франциско.

Трудно би било да се оспори, че представянето на криптовалутата през първите четири месеца на годината е забележително, като се има предвид глобалната пандемия и факта, че цифровите активи бяха създадени от компютърни програмисти едва преди 11 години.

Междувременно, криптовалутата получава подкрепа и от случващото се веднъж на четири години "разполовяване", което последните два пъти бе последвано от изригване в цената на дигиталната валута от близо 20 пъти. Сега това събитие е на по-малко от две седмици разстояние, за да стане реалност.

Разполовяването, при което възнаграждението в биткойни за миньорите намалява наполовина, беше твърдо кодирано в първоначалното програмиране на блокчейна на биткойна, като начин за ограничаване на инфлацията. В крайна сметка не повече от 21 милиона биткойни се очаква да бъдат някога създадени.

Биткойнът - нов начин за защита от инфлация

Съвременната икономика е преминавала през трудности и в миналото. Те изискваха идеологически и политически жертви, но не във време, когато имаше алтернативи на валутите на централната банка и не във време, когато беше възможно да се движи богатството, без да се използва установената система. Дали това прави правителствата по-слаби за сметка на овластени граждани? Или правителствата могат да използват криптовалути, за да се овластяват сами?

Инфлацията е сериозно главоболие за много експерти и за устойчивото развитие, след като светът излезе веднъж от най-лошото на тази криза. И кой актив, отвъд биткойна, може да е по-полезен за запазване на стойността от инвеститорите предвид ограниченото му предлагане?

Но какво ще стане, ако сбъркаме и влезем в свят на дефлация, това означава ли, че биткойнът ще поевтинее? Не е задължително. Полученият тласък на покупателната му способност и паралелите му със златото, което традиционно се е справяло добре във времена на дефлация, може да му даде гориво да превъзхожда пазара.

Добре е инвеститорите да си припомнят също така факта, че биткойн се роди по време на последната финансова криза, така че неговите реакции и корелации не са тествани. Не се знае при кой сценарий криптовалутата ще се представи най-добре, а икономическата теория може да оправдае волатилността по всякакъв начин.

Силата на стабилните монети да насърчават ликвидността, да улесняват транзакциите и да действат като обезпечение едва сега започва да се разбира. Ръстът през тази година вероятно ще продължи да бъде зашеметяващ, воден до голяма степен както от търсенето на криптовалути, така и от нарастващото глобално търсене на долари, на които стабилните монети са сравнително удобно и ликвидно представителство.

Изследователска статия, финансирана от Haas Blockchain Initiative на Калифорнийския университет в Бъркли, заключава, че емитирането на стабилни биткойни не повишава цената на криптовалутите. Това противоречи на спорен доклад от миналата година, който има за цел да докаже, че тетърът манипулира пазара на биткойни.

Допълнително ръстът на биткойна се подклади от новината от миналата седмица, че "Ренесанс Технолоджис" представи регулаторни документи, които показват, че водещият й фонд Medallion може да инвестира в деривати на биткойн.

Прилики и разлики между биткойна и златото

Цената на златото и биткойна като непроизводствени активи до голяма степен се определя от търсенето и предлагането. За търсенето отговарят фактори като - индексните фондове (хеджфондове при биткойна, защото все още няма одобрени индексни такива), бижутерийния бизнес, търсенето от страна на централните банки и спекуланти и търсенето на физическо инвестиционно злато.

Предлагането е относително постоянна компонента (определяно от залежите на злато и фиксирания брой на биткойни, които могат да излязат в обръщение). За разлика от златото обаче, където намирането на нови "залежи на злато", могат да доведат до ръст в предлагането, това на биткойн е далеч по-фиксирано.

Как стоят нещата при криптовалутите?

Може да се каже, че криптовалутите в известна степен приличат на златото. Те нямат вътрешна стойност. Те могат да се превърнат в начин за съхраняване на стойността. В бъдеще цената им може да се въздейства до голяма степен от търсенето на акции на базирани върху тях индексни фондове. Ситуацията при криптовалутите се усложнява много повече. Първо, те нямат корелация с никой друг актив. За сравнение златото е корелирано с движението на долара.

Криптовалутите нямат корелация с геополитически рискове. Търсенето на криптовалути, все още не се предопределя по направление на централните банки, като липсват много фондове, базирани върху движението в цената им.

Криптовалутите могат да са обект на регулация, за колкото и децентрализирани да се представят.

Криптовалутите могат да станат обект на киберкражби. Като тук разбирайте не само кражби от електронни портфейли, но и кражби от измамни схеми, нерегулирани борси, измамни търговци и т.н. Да не говорим, че от всички нови криптовалути, които излизат непрестанно и обещават на инвеститорите да ги направят богати, много изобщо няма да съществуват след известно време.

В този ред на мисли, златото може да се определи, като далеч по-сигурен за инвеститорите инструмент.

И все пак, предлагането на златото е ограничено. За разлика от това, предлагането на криптоваулти, може да е неограничено. Това че предлагането на биткойн е ограничено до 21 милиона монети, не означава, че криптовалутата не може да се раздели на още 100 други монети, които да наводнят предлагането. В допълнение виждаме, че непрестанно излизат нови дигитални валути, с големи обещания и празна кошница.

Въпросът, който би следвало да си задават инвеститорите е ще съществуват ли криптовалутите в бъдеще. Защото златото ще е там, макар и да може да е много по-слабо, отколкото е в момента

Следващият въпрос е, кои криптовалути ще оцелеят и можете ли правилно да прецените и прогнозирате това. Нещо като да откриете следващите Facebook или Apple.

Да, Криптовалутите могат да поскъпнат още много. Могат дори в един момент да изместят златото, като предпочитан инструмент за съхраняване на стойността не само от индивидуалните инвеститори, но и от централните банки.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи