Американският долар леко поскъпва в петък спрямо еврото и остава почти непроменен спрямо японската йена на фона на известно облекчаване на притесненията от разпространението на новия коронавирус. По тази причина цената на златото спада заедно с понижаване търсенето на по-надеждни активи и възстановяването на инвеститорския апетит към риска.

Британският фунт стерлинг се вдига с приключването днес на неизвестността около мъчителната сага Brexit.

От Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че няма причини да се налагат ограничения върху международни пътувания и търговия.

СЗО, след спешна среща в четвъртък, обяви извънредно положение заради избухването на епидемията от коронавирус nCoV2019, определяйки я като пандемия.. В същото време генералният директор на СЗО Тедрос Адхан Гебрейес похвали мерките, предприети от Китай за ограничаване на разпространението на болестта. Той отбеляза също, че няма основателна причина за налагане на ограничения на международните пътувания и търговия.

Ще има ли нова посока за валутния пазар и цената на златото?

Ще има ли нова посока за валутния пазар и цената на златото?

Инвеститорите оценяват първа фаза от сделката между САЩ и Китай

Държавният департамент на САЩ включи Китай в списъка на страните с най-високото ниво на опасност и препоръча да се отменят пътуванията до там заради коронавируса. От своя страна президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ работят в тясно сътрудничество с Китай и други страни в борбата срещу нова инфекция.

Общата валута днес сутринта поевтинява спрямо американската с 0,11% до $1,1020 за едно евро от $1,1032 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута намалява с 0,05% по отношение на японската - до 120,15 йени за евро спрямо 120,21 йена в четвъртък.

Доларът се покачва с минималните 0,07% до 109,04 йени в сравнение с 108,96 йена в края на предходния ден за търговия.

Британската лира не е била толкова скъпа от април 2017-а

Британската лира не е била толкова скъпа от април 2017-а

Инвеститорите избягват крупни сделки в навечерието на Коледните празници

Британският фунт стерлинг става все по-скъп с приключването на мъчителния процес на излизането на страната от Европейския съюз. Спрямо американската валута фунтът днес сутринта нарасна с 0,08%, до $1,3103 за паунд срещу $1,3093за паунд в предходния работен ден и по отношение на общата валута с 0,18%, до 1,1890 евро за паунд в сравнение с 1,1869 евро за пунд в четвъртък.

Стойността на златото спада в петък сутринта след като изявленията на Световната здравна организация за ситуацията около коронавируса, предизвикаха увеличено търсенето на по-рискови активи и спад на интереса към по-надеждните, сочат данните от днешната търговия.

Цената на декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex спада с 11,7 долара, или с 0,74%, до 1571,8 долара за тройунция. Цената на декемврийските фючърси за среброто се понижава с 0,89% до $17,832 за унция.