Швейцария е страната в света, в която домакинствата имат най-големи задължения спрямо размера на икономиката й. Там размерът на техните дългове се равняват на 127% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, показва изследване на института McKinsey Global, в който са включени 51 държави, а данните са към средата на 2017 година.

В още пет от развитите икономики в света задълженията на домакинствата са по-големи от техните икономики. Втора след Швейцария е Австралия, където те се равняват на 122% от БВП.

Трета е Дания с ниво от 117 на сто, следвана от Холандия, Норвегия и Канада със съответно 107 на сто, 102 на сто и 101 на сто.

В топ 10 на страните, в които дълговете на семействата са над 80% от БВП влизат още Нова Зеландия, Южна Корея, Великобритания и Швеция.

От страните в Източна и Югоизточна Европа на първо място е Гърция с 59% дългове към БВП. Там задълженията на домакинствата са на средното ниво за света. В южната ни съседка обаче големият проблем остава държавният дълг, който надхвърля 170% от икономиката й.

След нея най-задължени са семействата в Полша и Словакия, където равнището е съответно 36 на сто и 35 на сто към БВП.

От друга страна най-малки са задълженията на домакинствата в Нигерия, Аржентина и Египет, като в тези страни те остават под 10% от размера на икономиките им. Сред страните с по-малки дългове на семействата са още Филипините, Индия, Саудитска Арабия, Русия и Мексико.