Обемът на депозитите в американските банки през второто тримесечие е намалял с рекордните 370 милиарда долара до 19,563 трилиона долара в сравнение с 19,932 трилиона долара през март. Това показват данните на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Деловото издание The ​​Wall Street Journal отбелязва, че това е първият спад от 2018 г. насам.

Но изтичането на средства от депозити не е проблем за американските банки. Обемът им обикновено остава сравнително стабилен, през последните две години даже е нараснал с около 5 трилиона долара поради пандемията от COVID-19.

Сега депозитите се свиват на фона на по-високите лихви от Федералния резерв. Още през април много анализатори се присмиваха на идеята, че банковите депозити могат да се свият тази година. Темпът на повишаване на лихвените проценти от Фед обаче надхвърли очакванията и въздействието върху депозитите е по-ясно изразено.

Изтичането на депозити ще предизвика дебат за това как действията на Фед за намаляване на паричното предлагане и забавяне на инфлацията ще се отразят на банковата система, преливаща от ликвидност, се отбелязва в статията.

Програмите за стимулиране, стартирани по време на пандемията, почти утроиха размера на резервите на търговските банки във Фед. Федералният резерв иска да намали тези резерви като част от усилията за извеждане на пари от финансовата система, но само до някакво ниво, чийто размер е неизвестен, необходимо за поддържане на ликвидността и функционирането на пазарите.

Редица експерти очакват, че намаляването на клиентските депозити ще насърчи банките да държат по-малко резерви във Фед, пише The ​​Wall Street Journal.

В същото време много анализатори вярваха, че парите първо ще напуснат REPO операциите. Но досега се случи обратното и депозитите намаляха, което може да доведе до по-бърз спад на резервите на банките във Фед от очакваното. Това може да накара америакнската централна банка да спре затягането в началото на следващата година, смятат някои икономисти.