Доларът достигна 20-годишен връх в хода на валутната търговия в понеделник сутринта. Инвеститорите търсят сигурност и доходност в лицето на нарастващата загриженост относно забавянето на глобалния икономически растеж и покачващите се лихвени проценти в САЩ.

Нарастващата инфлация, войната в Украйна и по-строгите блокирания срещу COVID-19 в Пекин и Шанхай оставиха инвеститорите несигурни по много точки, но те са сигурни, че лихвените проценти в САЩ се повишават - и доларът ги следва, отбелязва Reuters.

Индексът на долара, който измерва стойността на "зелените пари" спрямо шест основни валути, се повиши с близо 9% тази година и достигна най-високото си ниво от края на 2002 г. в понеделник при ниво от 104,090 пункта.

Доларът се повиши с 0,4% и близо до връх от две десетилетия при курс 131,00 йени за долар и тества последния си пик при $1,0508 за едно евро.

Чувствителният към растеж австралийски долар падна с 1% до $0,6999, най-ниското му ниво от февруари. Стерлингът и новозеландският долар достигнаха 22-месечни дъна, докато еврото и йената бяха малко над последните си големи спадове.

"Движенията в лихвените проценти в САЩ не са единствената подкрепа за долара", казват стратезите от NatWest Markets.

"Рискове за намаляване на глобалния растеж, произтичащи от Украйна и Китай, са по-реални за Европа и Азия в сравнение със САЩ, създавайки атмосфера на изключителност на долара в стил 2018-а."

Към 10:30 ч. българско време общата европейска авлута спада с 0,26% и се тъгува по $1,0513 за едно евро.

Американската валута поскъпва по тоношение на японската с 0,77% и се разменя на пазара на ниво 131,22 ени за един долар.

Потопено от мрачните перспективи на Английската централна банка, британската лира стерлинг днес спадна с 0,5%, до 1,2291 долара за един паунд.

Канадският долар достигна най-ниското си ниво от декември.

Доларът нарасна с 0,3% до най-високото си ниво от 2019 г. спрямо швейцарския франк.

Данните за търговията на Китай показаха, че вносът е намалял през април, а износът се е увеличил с 3,9%.

Това беше малко по-добре от очакваното, но се оказа малка помощ за китайската валута, който беше изтеглена до ново 18-месечно дъно от 6,7260 юана за долар, тъй като блокирането в Шанхай бе затегнато.

Доходността на еталонните 10-годишни държавни облигации на САЩ се покачи със зашеметяващите 163 базисни пункта тази година и взе долара със себе си.

Спекулациите, че руският президент Владимир Путин може да обяви война на Украйна, за да призове резерви по време на речта си на празненствата за "Ден на победата" също повлия върху настроенията на пазара.

Досега Путин характеризира действията на Русия в Украйна като "специална военна операция", а не като война или инвазия.