Курсът на долара се понижава спрямо повечето световни валути в понеделник, след като Федералният резерв неочаквано и рязко отново понижи лихвите. Водещите световни централни банки също предприеха стъпки за намаляване на доларовия дефицит и осигуряване на допълнителна ликвидност.

Цената на златото коригиращо се повишава, след като в петък падна с над 4%.

Централната банка на САЩ понижи лихвения процент по федералните кредитни фондове с 1 процентен пункт - до 0-0.25%, обяви планове за закупуване на допълнителни държавни облигации в размер на 500 милиарда долара и гарантирани ипотечни ценни книжа в размер на 200 милиарда долара, както и прие допълнителни мерки за осигуряване ликвидност към търговските банки. Фед призова банките да увеличат кредитирането чрез съществуващите резерви.

Пет други водещи централни банки - Англия, Еврозоната, Канада, Швейцария и Япония - също намалиха разходите за кредитирането, за да улеснят предоставянето на ликвидност в долари на финансовите институции, изправени пред стрес на кредитните пазари.

В понеделник Банката на Япония смекчи още повече политиката си, като удвои - до 12 трилиона йени (112 милиарда долара) - програмата за обратно изкупуване на борсово търгувани фондови индекси (EFT), а също така обяви намерението си да коригира програмата за обратно изкупуване на корпоративни облигации.

Според някои анализатори падането на долара вероятно ще бъде краткосрочно, тъй като липсата на долари в световната финансова система означава постоянно дългосрочно търсене на долари на спот пазара.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската с 0,29% - до $1,1139 за евро в сравнение с $1,1107за евро в края на търговията в петък.

Стойността на единната европейска валута по отношение на японската намалява с 0,71%, до 118,61 йени за едно евро спрямо 119,4 6 йени за евро в петък.

Доларът е спада с 1,18% до 106,35 йени срещу 107,62 йени в края на предходната сесия.

Американската валута поевтинява и спрямо британската лира с 0.5% до 1,2351 долара за паунд.

Стойността на златото се коригира в понеделник, след като спадне с над 4% по време на предходната търговска сесия. Цената на априлските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 1,77%, или с 26,9 долара - до 1543,1 долара за тройунция. Майските фючърси за среброте поскъпнаха с 0,92%, до $14,663 за унция

По време на петъчната търговия стойността на ценните метали се понижи, тъй като инвеститорите предпочитат да ги продават, за да увеличат запасите от свободна парична ликвидност в условията на нестабилност на фондовите пазари.

Настроението на пазарите се повлия и от неочакваното понижение на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ, до 0-0,25%. По-ниските ставки и облекчаващите парични политики имат положителен ефект върху златото, заяви Маргарет Ян, анализатор на CMC Markets, чието мнение е цитирано от Ройтерс.