Курсът на долара във вторник сутринта леко се покачва спрямо основните световни валути. Еврото е под негативен натиск от слабите данни за икономиката на еврозоната. Подкрепа за американската валута даде заявлението на финансовия министър на САЩ срока за възобновяването на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Общата валута сутринта се търгува по отношение на "зелените пари" на ниво $1,0988 за едно евро при $1,0993 за евро в края на сесията в понеделник.

В същото време стойността на европейската валута спрямо японската е 118,16 йени за едно евро в сравнение със 118,22 йени за евро при завършване на вчерашната търговия.

За един долар днес на пазара дават 107,54 йени при 107,55 йени ден по-рано.

Фунтът стерлинг очаква ключовото решение на британския Върховен съд по казуса със спирането на работата на парламента. Паундът се търгува под натиск на ниво $1,2433 - близо де седмичен минимум.

Индексът на долара, който отразява динамиката на американската валута спрямо кошница от 6-други световни валути - основни търговски партньори на САЩ, се покачва до 98,67 пункта.

Финансовият министър Стивън Мнучин заяви вчера, че преговорите между САЩ и Китай ще се възобновят след две седмици. Последният кръг от разговори бе на ниво зам.-министри и се проведе във Вашингтон на 19 и 20 септември.

Но въпреки тези положителни процеси, инвеститорите запазват предпазливостта си на фона на неопределеността по отношение на търговския конфликт между двете най-големи икономика в света. Така например миналия петък президентът Тръмп заяви, че се стреми към пълна сделка с Пекин, а не договорки по отделни въпроси. След това стана известно, че китайската делегация отменила посещението си в щата Монтана и се е прибрала по-рано от планираното.

Доларът расте по-скоро от мълчанието по темата, отколкото от реални факти за напредък в преговорите. А валутните пазари все повече ще се разделят с оптимизма си по повод прекратяване на търговската война между САЩ и Китай, смятат някои анализатори, циитарни от Ройтерс.